Nederlandse premier Rutte erkent “bestuurlijk falen” opvang asielzoekers

 ©  AFP

De Nederlandse regering heeft “een weg uit het probleem” rond de opvang van asielzoekers gevonden. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag. Hij wilde nog niet te veel kwijt over de inhoud van die oplossing omdat er nog een “laatste hand” aan gelegd moest worden.

wverBron: BELGA

Later op vrijdagavond zullen staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) de plannen toelichten. De problemen in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in het Nederlandse Ter Apel zullen volgens de premier nog zeker het hele weekend aanhouden.

Rutte erkende dat er sprake is van “bestuurlijk falen” in de asielopvang. “Zeker”, zei de premier op een vraag hierover. Hij erkent dat het kabinet te snel heeft besloten om na het grote aantal vluchtelingen uit Syrië, in 2015 en 2016, af te bouwen. Hij zei zich ook te schamen voor de leefomstandigheden van de mensen in Ter Apel.

De premier zei dat er een oplossing komt om de doorstroming van mensen die in Nederland mogen blijven, richting normale woningen te bevorderen. Ingewijden meldden eerder dat er de komende maanden 20.000 van deze zogenoemde statushouders aan een woning geholpen moeten worden. Daarnaast is volgens Rutte gekeken hoe het aantal mensen dat in asielzoekerscentra opgevangen moet worden, “op een fatsoenlijke manier” beperkt kan worden.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt