Keniaanse stammen eisen 200 miljard van de Britten: “Land gestolen om op grote schaal thee te telen”

Buitenlandse bedrijven verdienen volgens de stammen enorme bedragen met de teelt van thee op grond die zou zijn gestolen.  ©  EPA

Twee Keniaanse inheemse stammen willen het Verenigd Koninkrijk voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens slepen voor misdaden die zijn begaan aan het einde van de koloniale periode.

wverBron: De Telegraaf

Volgens diverse Britse media eisen de Talai en de Kipsigis excuses én 200 miljard euro omdat de Britten in Kericho, in het westen van het land, grote stukken land van de lokale bevolking inpikten. In Kericho wordt op grote schaal thee geteeld.

De Talai claimen dat ze werden gedwongen in een nabij gelegen vallei te wonen, waar het krioelde van de muskieten en tseetseevliegen. Dat zou voor ernstige ziekten, sterfgevallen en dood vee hebben gezorgd. Bij de onafhankelijkheid van Kenia in 1963 bleek het voor hen onmogelijk hun land terug te vorderen. “Ons land wordt nu bezet en gebruikt door bedrijven zoals Unilever, Williamson Tea en Finlay’s, die er enorme winsten maken”, zo schrijven de stammen in hun aanklacht.

Dat het Britse leger zich schuldig zou hebben gemaakt aan moord, verkrachting, marteling en onwettige opsluiting wordt zijdelings vermeld in de aanklacht. De Britse regering heeft al eerder excuses aangeboden en beloofd om Keniaanse slachtoffers van de Mau Mau-opstand in 1950 te compenseren. De Talai en de Kipsigis beweren echter dat dit over heel andere misdaden gaat, die zich al tientallen jaren voordien hebben afgespeeld.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten