Rellen na beschuldigingen tegen Argentijnse vicepresident Cristina Kirchner

 ©  AFP

Na de zware beschuldigingen tegen de Argentijnse vicepresident Cristina Kirchner in een corruptieproces is het tot gewelddadige confrontaties gekomen tussen politie en aanhangers van Kirchner voor haar woning. Op televisie was te zien hoe aanhangers van de linkse politica zaterdag in de hoofdstad Buenos Aires blokkades afbraken. De politie zette daarop het waterkanon en traangas in.

Bron: BELGA

Het openbaar ministerie eiste recent in het proces tegen Kirchner twee jaar cel en een levenslang verbod om een openbaar ambt uit te oefenen. Kirchner zou de leidster van een criminele organisatie geweest zijn en de staat een miljard Amerikaanse dollar afhandig gemaakt hebben. Samen met haar overleden echtgenoot en ex-president Néstor Kirchner bezorgde ze bevriende bouwondernemers, zonder openbare aanbesteding, een hele reeks overheidsopdrachten, klinkt het. Een deel van de hogere bouwkosten stroomde vervolgens terug naar de Kirchners.

(Lees verder onder de foto)

 ©  AFP

Na het slotpleidooi begin deze week verzamelden talrijke aanhangers van de Kirchners deze week voor hun woning uit solidariteit. Na protest van buren greep de politie in en richtte ze blokkades op. President Alberto Fernández bekritiseerde de actie. “Ik veroordeel het institutioneel geweld, van het stadsbestuur tegen een demonstratie van burgers, die zich inzetten voor vrijheid en democratie”, schreef het staatshoofd op Twitter.

“Demonstraties zijn één ding”, zei burgemeester Horacio Rodríguez Larreta, die tot de oppositie behoort, op een persconferentie. “Een systematisch plan op de openbare ruimte in te nemen is iets helemaal anders. Dat kunnen we niet aanvaarden.”

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten