VS sturen twee oorlogsschepen door Straat van Taiwan

 ©  AFP

Twee Amerikaanse oorlogsschepen zijn zondag voor het eerst sinds de opgelopen spanningen met China door de Straat van Taiwan gevaren. Dat maakte de Amerikaanse marine bekend.

Bron: BELGA

Het gaat om de kruisers USS Antietam en USS Chancellorsville. Ze voeren op internationale wateren in de zeestraat tussen China en Taiwan. De passage “toont het engagement aan van de Verenigde Staten voor een open en vrije Indo-Pacifische regio”, aldus de marine.

De voorbije weken liepen de spanningen tussen de VS en China rond Taiwan op. Taipei ziet zichzelf als onafhankelijk, terwijl Peking de archipel beschouwt als een afvallige provincie en de Amerikaanse (economische) toenadering hekelt.

Na bezoeken van verscheidene Amerikaanse delegaties aan Taiwan de voorbije weken, met onder anderen de Amerikaanse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, ging Peking over tot grootschalige militaire manoeuvres in de regio.

China heeft laten weten dat het de beweging van de Amerikaanse schepen volgt en dat het klaar is om “elke provocatie te verijdelen”, en dat de troepen “in hoge staat van paraatheid blijven”.

Taiwan heeft aangegeven dat de schepen in zuidelijke richting verder varen en dat “de situatie normaal was.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten