Antwerpen telt dit schooljaar twintig schoolstraten meer

De schoolstraat in de Hertoginstraat is al uitgerust met een slagboom. © Dirk Kerstens

Antwerpen -

Met de start van het schooljaar telt Antwerpen 39 schoolstraten en dat zijn er 20 meer dan in augustus vorig jaar. In zeven van deze straten zal rond het begin en het einde van de schooldag de straat worden afgesloten met een slagboom.

Sacha Van Wiele

Bij een schoolstraat sluit een gemachtigd opzichter of vrijwilliger bij het begin en einde van de schooldag een straat of een deel er van. Voetgangers, steppers, fietsers en speed pedelecs mogen dat gedeelte nog wel in, maar wagens wordt geweerd.

23 schoolstraten in Antwerpen zijn definitief. Bij 16 gaat het nog om een proefopstelling. Een schoolstraat wordt afgesloten met verplaatsbare hekkens, geplaatst door vrijwilligers van de school. Voor schoolstraten die definitief goedgekeurd zijn wordt sinds dit voorjaar gekeken of de mogelijkheid bestaat om een vaste slagboom te plaatsen. Die vervangt dan de hekken.

“Dit vermindert de werklast voor de vrijwilligers die niet langer met hekkens moeten zeulen”, zegt Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Het vermijdt tegelijk overlast voor de omwonenden, want waar een slagboom gebruikt wordt, blijven geen hekken op het trottoir staan. Bovendien is een slagboom meer zichtbaar en benadrukt die dat de veiligheid van de schoolkinderen prioritair is.’

De eerste slagboom werd eind april geplaatst in de Hertoginstraat. Ondertussen kregen ook de Monnikenhofstraat (Berendrecht), de Leon Stampelaan (Deurne), de Baron Leroystraat (Deurne), de Demerstraat (Antwerpen), de Korte Scholierstaat (Antwerpen) en de Geluwestraat (Berchem) een slagboom. In het najaar worden volgende schoolstraten uitgerust met een slagboom: Blarenstraat (Ekeren), de Frans Messingstraat (Deurne), de Generaal De Wetstraat en de Sint-Erasmusstraat (Borgerhout), de Jules Baeckelmanslaan (Hoboken), de Frans Stienletlaan (Wilrijk) en de Leon Stampelaan (Deurne, andere kant van deze straat).

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten