Voka: “Breid soepel regime tijdelijke werkloosheid uit voor energiecrisis”

 ©  Hollandse Hoogte / Gerard Til

Naar aanleiding van het overlegcomité komende woensdag rond de energiecrisis, roept de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka op om het soepele regime rond tijdelijke werkloosheid - dat enkele jaren geleden werd ingevoerd wegens de coronacrisis - toe te passen voor de energiecrisis.

Bron: BELGA

“Voka verwacht dat de energiecrisis nog verdere tijdelijke productiestops en -verminderingen met zich mee zal brengen. Een soepel systeem van tijdelijke werkloosheid kan ervoor zorgen dat de koopkracht van de getroffen medewerkers zoveel als mogelijk intact blijft”, zegt de werkgeversorganisatie maandag.

Enkele bedrijven, zoals inoxfabrikant Aperam en kunstmestproducent Yara, hebben al beslist om hun productie tijdelijk stil te leggen als gevolg van de hoge energieprijzen. Bij Yara kan het personeel wel nog aan de slag blijven met behoud van loon, omdat ze actief blijven voor het onderhoud. VBO-topman Pieter Timmermans vreest dat er nog meer energie-intensieve bedrijven hun productie zullen afbouwen als gevolg van de dure energieprijzen. Hij denkt dan aan glas- en baksteenproducenten, de textielsector, houtbewerking of de voedingsindustrie.

Voka vraagt maandag ook aan de regering om “tijdelijke en gerichte” steun te voorzien voor de meest getroffen bedrijven. “De Europese Commissie staat dit toe via het Temporary Crisis Framework en andere landen als Duitsland en Frankrijk hebben het systeem al geïmplementeerd”, klinkt het. Ook een prijsplafond op Europees niveau zou soelaas moeten bieden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten