Groen vraagt extra inspanningen rond wegwerken gevaarlijke kruispunten

© ATV

Antwerpen -

Antwerpen telt 76 zwarte punten of verkeersonveilige kruispunten. Dat zijn er negen minder dan in 2020. Kruispunten met de Bisschoppenhoflaan in Deurne staan op plek één en twee met 32 en 21 ongevallen met gewonden. “In de lijst van 2021 met zwarte punten staan veel oude bekenden, maar er duiken ook weer nieuwe pijnpunten op”, zegt Groen-gemeenteraadslid Niel Staes.

Sacha Van Wiele

De lijst komt uit het rapport Verkeersveiligheid in beeld 2021 van de Antwerpse politie. Deze ranglijst wordt bepaald aan de hand van aantal ongevallen. Zo moet er in de laatste drie jaar drie of meer ongevallen hebben plaatsgevonden. Daarnaast wordt gekeken naar het aantal licht- en zwaargewonden en doden.

Antwerps oppositiepartij Groen merkt dat het aantal verkeersslachtoffers terug in stijgende lijn gaat sinds april 2021. De partij vreest dat zonder structurele ingrepen zowel het aantal verkeersslachtoffers als het aantal zwarte punten de komende jaren terug naar de pre-corona jaren van 2018 en 2019 zal stijgen.

“Veiligheid in het verkeer garanderen, blijft een uitdaging voor dit stadsbestuur.” zegt gemeenteraadslid Niel Staes (Groen) ”In de lijst van 2021 met zwarte punten staan veel oude bekenden, maar er duiken ook weer nieuwe pijnpunten op. Zo komt het kruispunt in de Lange Leemstraat, waar een jaar geleden twee kinderen om het leven kwamen, voor het eerst voor in de lijst van de politie. De Vlaamse overheid en de politie focussen sinds 2020 extra op ongevallen met fietsers en voetgangers. Die gewijzigde focus legt pijnlijk bloot hoe gevaarlijk het verkeer is voor deze weggebruikers.”

Versnelling

Volgens Staes moet het stadsbestuur een versnelling hoger schakelen om tot 0 verkeersdoden te komen. In Antwerpen waren er in 2021 en 2020 twaalf verkeersdoden te betreuren. In 2019 waren dat er 7. Groen merkt dat zowel gewestwegen als woonstraten in Antwerpen gevaarlijk zijn.

 ”Er is meer dan ooit nood aan een gecoördineerde aanpak tussen de twee niveaus, tussen Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) en Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld)”, zegt Staes

Schepen Kennis benadrukt dat er volop wordt gewerkt aan het wegwerken van de zwarte punten in Antwerpen. Hij wijst naar de daling van 85 zwarte punten in 2020 naar 76 vorig jaar.

“23 zwarte punten zijn aangepakt en staan niet meer in de lijst”, zegt Kennis. “14 kruispunten zijn nieuwe zwarte punten. Op kruispunten van de stadswegen met gewestwegen is het Vlaanderen die de leiding neemt in het verkeersveiliger maken. De stad en Vlaanderen zitten daar permanent over samen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten