Overlegcomité begint met vlieg in de soep: “Wedstrijdje om het meest maatregelen bedenken”

Terwijl alle regeringen voor het Overlegcomité nieuwe energiemaatregelen op tafel leggen, gaat Vlaams minister van Energie Zuhal Demir op de rem staan. Tot frustratie van de andere partijen. “Dit is niet het moment voor politieke spelletjes”, klinkt het bij CD&V en Open VLD. Intussen verandert er niks aan de agenda.

Pieter Lesaffer

LEES OOK. Belg betaalt 12 keer de kostprijs van de door ons opgewekte stroom: hoe is dat mogelijk? (+)

“Elke regering moet zélf knopen doorhakken en het nodige doen in plaats van eindeloos te palaveren en shows te organiseren.” Dat zei Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) dinsdagmorgen in de marge van een persconferentie over uitgerekend een nieuwe energiemaatregel, een goedkope verbouwlening.

Daarmee gooit ze een steen in de kikkerpoel in aanloop naar het Overlegcomité, dat deze namiddag plaatsvindt. Vooral de oproep van haar federale collega Tinne Van der Straeten (Groen) gisteren dat Vlaanderen meer moet doen, lijkt bij Demir in het verkeerde keelgat geschoten. “Vlaanderen heeft zijn huiswerk op orde met meer dan 1 miljard euro om mensen te helpen verbouwen en minder energie verbruiken”, aldus de N-VA-minister. “Het zou heel vreemd zijn dat we vandaag pas in actie zouden schieten.”

LEES OOK. Verander je best nu van energieleverancier? Is jouw voorschotfactuur ‘oké’? En wat als je niet meer kan betalen? Jullie vragen beantwoord (+)

De andere Vlaams partijen reageerden meteen geprikkeld. CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne heeft het over “politieke spelletjes”, “dat is nu niet nuttig en niet nodig.” Zijn Open VLD-collega Willem-Frederik Schiltz riep haar op “Country before party”: stel het algemeen belang boven het partijbelang.

Het ziet ernaar uit dat Demir met haar profilering een herhaling van de corona-Overlegcomités wil vermijden. Na de coronacrisis zat haar partij met een kater dat Vlaanderen voortdurend aan het handje van de federale regering moest lopen. “Nu dreigt hetzelfde te gebeuren”, zegt een partijgenoot. “Premier De Croo geeft op zondag het startschot voor een wedstrijdje om het meest maatregelen bedenken tegen woensdag, alsof Vlaanderen nog niks heeft gedaan.”

LEES OOK. Wanneer heb je recht op sociaal tarief voor elektriciteit en gas? En hoeveel verschil maakt het? (+)

Volgens Bram Claeys, expert bij de energiedenktank RAP, klopt het inderdaad dat de Vlaamse regering al veel maatregelen heeft genomen. “Maar er is nog veel marge om meer te doen”, zegt hij. “Zo stimuleert Vlaanderen nog steeds de installatie van gasboilers en hybride warmtepompen, die op gedeeltelijk op gas draaien. Of wat met een campagne om mensen te stimuleren hun energieverbruik te verminderen? Bovendien is zo’n Overlegcomité zeker nuttig omdat het energiebeleid vaak versnipperd zit tussen de beleidsniveaus. Dat kan je beter op elkaar afstemmen.”

Vandaag schuift Demir als vakminister mee aan tafel bij het Overlegcomité, maar het ziet er niet naar uit dat haar kritiek veel verschil zal maken. Gisterenavond is de kern van de federale regering zoals gepland bijeengekomen om nieuwe maatregelen te bespreken, en deze voormiddag doet de kern van de Vlaamse regering hetzelfde. Of het meer wordt dan een “show” moet nog blijken.

LEES OOK. Drie grote denksporen om de stijgende energieprijzen tegen te gaan, maar telkens zijn er nadelen aan verbonden (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten