Financiële steun van de banken en sociaal tarief verlengd: dit legt federale regering al op tafel tegen hoge energieprijzen

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Op het Overlegcomité dat woensdagnamiddag om 15 uur plaatsvindt, legt de federale regering een aantal pakketten van maatregelen op tafel in de strijd ­tegen de hoge energieprijzen. Dat heeft premier De Croo dinsdagavond met zijn vicepremiers afgesproken.

Ten eerste wordt zowel het uit­gebreid sociaal tarief als de btw-verlaging op gas, elektriciteit, zonnepanelen en warmtepompen (naar 6 procent) verlengd tot na de ­winter. Ten tweede komt er een werkgroep die tegen het einde van de maand een voorstel moet doen om de over­winsten van de energiebedrijven af te romen, ten derde ­komen er maatregelen om het energieverbruik bij de overheid en de bevolking te verminderen en ten slotte komt er financiële steun via de banken. Het is aan het Overleg­comité om de maatregelen ­definitief goed te keuren.

LEES OOK. Hoe blijft onze energiefactuur betaalbaar? Vijf voorstellen die het Overlegcomité zal wikken en wegen

Deze woensdagvoormiddag komt ook de Vlaamse regering bijeen om ook vanuit haar bevoegdheden extra maatregelen voor te stellen. Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) zorgde even voor zenuwachtigheid door het nut van zo’n Overleg­comité in vraag te stellen. Maar dat lijkt geen impact te hebben op het verdere verloop.

LEES OOK. Wanneer heb je recht op sociaal tarief voor elektriciteit en gas? En hoeveel verschil maakt het?

LEES OOK. Verander je best nu van energieleverancier? Is jouw voorschotfactuur ‘oké’? En wat als je niet meer kan betalen? Jullie vragen beantwoord

(pl, tr)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten