Man die met bestelwagen inreed op Brussels terras, blijft maand in de cel

De man die vrijdag met zijn bestelwagen inreed op een terras in Brussel, blijft al zeker een maand in de cel. Dat heeft de raadkamer woensdag beslist, nadat zijn advocaten eerder al hadden laten weten om in dit stadium van het onderzoek niet om zijn vrijlating te vragen. Volgens hen zijn er nog te veel onduidelijkheden over de omstandigheden van het incident, maar is er van enige voorbedachtheid geen sprake.

cvh, yb, jvh

De raadkamer heeft beslist om de man, die door de onderzoeksrechter in verdenking werd gesteld voor poging doodslag, nog een maand aan te houden. Over zijn motieven bestaat nog weinig duidelijkheid. Een terroristisch motief, waaraan eerst werd gedacht, is intussen uitgesloten. Ook werd geopperd dat de man handelde uit frustratie over het onlangs ingevoerde mobiliteitsplan, maar ook dat wordt in vraag gesteld.

“Mijn cliënt werkt mee aan het onderzoek en heeft verklaringen afgelegd, maar over de inhoud daarvan doen we nog geen uitspraken”, zegt meester Isabelle Slaets. “Het is nog niet duidelijk wat er door zijn hoofd is gegaan. Er is intussen een gerechtspsychiater aangesteld, die een verslag zal moeten opstellen over de geestestoestand van onze cliënt op het moment van de feiten.”

LEES OOK. Aantal overleden voetgangers en fietsers op hoogste niveau in 10 jaar tijd: “De grote zorg ligt bínnen de bebouwde kom” (+)

De verdediging heeft voorlopig niet om de vrijlating gevraagd: “Op dit moment zijn er nog veel onduidelijkheden over de omstandigheden van het hele gebeuren. Hij wordt ervan verdacht een intentie tot doden te hebben gehad, maar we wachten nu het verdere onderzoek af om te kijken of die kwalificatie nog verandert naar een niet-intentioneel misdrijf.”

Zes lichtgewonden

M.G. (28) uit Sint-Joost-ten-Node was vrijdagmiddag rond 12.50 uur ingereden op twee terrassen in de Sint-Michielsstraat, waarna hij met hoge snelheid de vlucht nam met zijn bestelwagen. Bij het incident raakten zes mensen lichtgewond. Drie van hen werden uiteindelijk vanuit het commissariaat waar ze verhoord werden, overgebracht naar de Kliniek Sint-Jan. De andere drie slachtoffers werden ter plaatse verzorgd.

Na de aanrijding werd meteen een veiligheidsperimeter ingesteld en een onderzoek geopend naar de bestuurder. De slachtoffers werden verhoord, net als verschillende getuigen, en de beelden van bewakingscamera’s in de omgeving werden geanalyseerd, terwijl een politiehelikopter op zoek ging naar de bestelwagen.

Korte tijd nadien, om 13.15 uur, kon de bestelwagen al aangetroffen worden in de Middaglijnstraat in Sint-Joost-ten-Node. Daar werd het uit voorzorg onderzocht door de ontmijningsdienst van het leger, DOVO. M.G. zou het voertuig daar hebben achtergelaten en vervolgens met zijn eigen wagen naar Antwerpen zijn gereden, waar één van zijn zussen woont. In die stad, op de Luchtbal bij de Dublin- en Liverpoolstraat, werd hij omstreeks 16.00 uur ingerekend.

Vrijdagavond volgde nog een huiszoeking in zijn woning in Sint-Joost-ten-Node, terwijl M.G. zelf urenlang verhoord werd door de politie. Na dat verhoor heeft het parket besloten hem te laten voorleiden bij de onderzoeksrechter, en te vragen dat hij onder aanhoudingsbevel zou worden geplaatst voor poging doodslag.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten