RECENSIE. ‘The last of us: part I’: Driemaal is scheepsrecht ****

 ©  Sony Interactive Entertainment

Al bijna tien jaar lang behoort ‘The last of us’ tot het kruim van de consolegames. Eerst voor PS3, amper een jaar later al in een geremasterde versie voor PS4 waarbij de graphics werden opgepoetst. En toch vindt ontwikkelaar Naughty Dog het nodig om ook PS5-bezitters - en later nog pc-gamers - een eigen versie te geven van een van de meest gelauwerde videogames die ooit gemaakt zijn. Nu ja, geven: voor tachtig euro - ondertussen de gangbare maar zeer hoge prijs voor een blockbuster op console - kan het spel van jou zijn.

Mattijs Ooms

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voor dat bedrag krijg je gelukkig meer dan een zoveelste heruitgave. Part I is geen remaster maar een remake, waarbij het spel opnieuw werd gebouwd met en voor nieuwe technologie en hardware, die voor een deel ook gebruikt werden voor Part II uit 2020. In een beweging maakt het spel ook gebruik van nieuwe snufjes van de Dualsense-controller, zoals haptische feedback en knoppen die meer of minder weerstand bieden afhankelijk van wat er op dat moment in de game gebeurt. Dat alles vertaalt zich in een meeslepend en visueel verbluffend spel dat ook nog eens extra punten scoort voor de vele nieuwe toegankelijkheidsopties, waardoor ook mensen met een audiovisuele beperking het verhaal ten volle kunnen ervaren.

 ©  SIE

Dat emotionele verhaal vol actie en avontuur is onveranderd gebleven: in een wereld waarin een virus de mensheid heeft gedecimeerd volg je smokkelaar Joel die onverwacht opgezadeld wordt met de zorg voor tienermeisje Ellie. Zij zou wel eens levensbelangrijk kunnen zijn in de zoektocht naar een vaccin.

 ©  SIE

Naughty Dog is hoegenaamd geen onetrickpony. Met The last of us en Uncharted is het verantwoordelijk voor twee van de beste gamereeksen van de laatste jaren. Het is ook lang niet de enige ontwikkelaar die dezelfde game aan de volle pot over drie consolegeneraties uitsmeert. Denk bijvoorbeeld aan Rockstar dat Grand theft auto V ook op dezelfde manier aan zoveel gamers wil slijten als het maar kan. Voor een spel van dat niveau is dat niet eens zo erg, al zouden we hun focus toch liever willen zien verschuiven naar GTA VI of, wie weet, The last of us: part III.

 ©  SIE

The last of us part I is in ieder geval de best mogelijke manier om deze unieke game te (her)beleven in aanloop naar de HBO-serie die volgend jaar te zien zal zijn. Al blijft het jammer van de hoge prijs.

‘The last of us: part I’. Ontwikkeld door Naughty Dog, enkel voor PS5, later voor pc. © IE

Aangeboden door onze partners

Lees ook