Vroegere Britse ambassadrice veroordeeld tot jaar cel in Myanmar voor schending immigratiewetten

 ©  AP

Een vroegere ambassadrice van het Verenigd Koninkrijk in Myanmar is veroordeeld tot een jaar cel. Dat meldt een diplomatieke bron. Vicky Bowman, ambassadrice tussen 2002 en 2006, en haar echtgenoot, de Myanmarese artiest en vroegere politieke gevangene Htein Lin, worden ervan beschuldigd de immigratiewetten te hebben geschonden.

gjsBron: BELGA

De vrouw is volgens de junta sinds 25 augustus opgesloten in een gevangenis in Yangon omdat ze het adres waar ze woont niet had doorgegeven aan de autoriteiten, dat verschilt van het adres waarmee ze geregistreerd is. Haar echtgenoot is vervolgd omdat hij zijn echtgenote geholpen had. De twee riskeerden tot vijf jaar cel. 

Bowman was tussen 1990 ook secretaris in de Britse ambassade in Myamar. Ze trouwde in 2006 met Htein Lin, die tussen 1998 en 2004 in de gevangenis zat voor zijn oppositie tegen de toenmalige junta. 

Staatsgreep

Het leger, aan de macht in Myanmar sinds de staatsgreep van 1 februari 2021, voert een repressief beleid tegen zijn tegenstanders. Meer dan 2.100 burgers zijn volgens een lokale ngo al om het leven gekomen en bijna 15.000 mensen werden al opgepakt.

De betrekkingen tussen Myanmar en het VK zijn gespannen sinds de staarsgreep. Eind augustus, op de vijfde verjaardag van het begin van de dodelijke raids van het leger tegen de Rohingya-minderheid, kondigde Londen nieuwe sancties af tegen verschillende bedrijven en personen met banden met de junta.

Aangeboden door onze partners