Unizo eist dat banken weer gratis kleingeld inwisselen: “Correct wisselgeld teruggeven wordt almaar moeilijker”

Ondernemersorganisatie Unizo eist dat de banken in ons land opnieuw gratis kleingeld inwisselen. Bij het gros van de banken moet je daar nu voor betalen. Maar er is een enorm gebrek aan wisselgeld, wat winkeliers en supermarkten in steeds grotere problemen brengt.

Werner Rommers

“Sinds corona wordt meer en meer elektronisch betaald. Bij de mensen thuis ligt daardoor voor een gigantisch bedrag aan kleine muntjes, wisselgeld dat niet meer tot in de winkels en supermarkten geraakt”, zegt Unizo-woordvoerder Gerrit Budts. Het gaat niet alleen over de rosse muntjes, maar ook over die van 10 en 20 eurocent. Met alle gevolgen van dien: “Winkeliers hebben het almaar moeilijker om klanten die wél nog contant betalen, correct wisselgeld terug te geven.”

Unizo en handelsfederatie Comeos trokken hierover al herhaaldelijk vruchteloos aan de alarmbel. Voor Unizo moet er – met het zicht op de koopjesperiode eind dit jaar –”nu dringend een oplossing komen. Een waarbij mensen, bijvoorbeeld via een campagne, ertoe worden aangemoedigd hun kleingeld opnieuw in omloop te brengen. Daarom dat wij ervoor pleiten dat de banken het inwisselen van kleingeld opnieuw gratis maken”, aldus nog Unizo.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft oren naar de bezorgdheden, beklemtoont zijn woordvoerder. Hij zit de komende weken met alle betrokkenen rond de tafel om tot een oplossing te komen. (wer)

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt