Begrafenisplechtigheid Gorbatsjov begonnen in Moskou

 ©  REUTERS

In de Russische hoofdstad Moskou is zaterdag de begrafenisplechtigheid begonnen voor de laatste Sovjetleider Michail Gorbatsjov. Honderden mensen verzamelden zich in het Huis van de Vakbonden, waar zijn lichaam opgebaard is. Er werden geen Europese politieke leiders verwacht op de begrafenis, maar de Hongaarse premier Viktor Orban reisde toch naar Moskou om “hulde te brengen” aan Gorbatsjov.

ltoBron: BELGA

 ©  AP

Heel wat mensen hebben bloemen mee voor het laatst eerbetoon aan Gorbatsjov, die dinsdagavond overleed op 91-jarige leeftijd. Naast de kist staan kransen en een foto. Dat hij opgebaard is in het Huis van Vakbonden is symbolisch, want het was traditioneel de plek voor begrafenissen van leiders van de voormalige Sovjetunie. Na het uiteenvallen van de Sovjetunie werd pas in 2015 opnieuw een toppoliticus opgebaard in de zuilenzaal van het gebouw.

In de vroege namiddag wordt Gorbatsjov naast zijn vrouw begraven op de begraafplaats voor prominenten bij het Novodevitsjiklooster.

LEES OOK. De erfenis van Michail Gorbatsjov is in Rusland al helemaal uitgewist (+)

Geen Europese leiders

Gorbatsjov krijgt, in tegenstelling tot zijn opvolger en de eerste president van de Russische Federatie Boris Jeltsin, geen staatsbegrafenis. Huidig president Vladimir Poetin is niet aanwezig vanwege agendaproblemen, maar legde donderdag wel rozen op de kist van Gorbatsjov. Ex-president Dmitri Medvedev is wel aanwezig op de plechtigheid, melden de Russische persagentschappen.

Eerder was al bekend dat er geen Europese leiders zouden afreizen naar Moskou vanwege de Russische inval in Oekraïne. Zowel de Franse als de Duitse regering liet weten vertegenwoordigd te worden door hun ambassadeurs in Rusland. 

Wel aanwezig is de Hongaarse premier Viktor Orban. Hij reisde zaterdag met een Hongaarse delegatie naar Moskou “om hulde te brengen aan de overleden Michail Gorbatsjov”, schreef de staatssecretaris voor Communicatie Zoltan Kovacs op Twitter. Orban heeft steeds goede banden onderhouden met Rusland, ook sinds de Russische inval in Oekraïne. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov laat weten dat er geen ontmoeting gepland is tussen Orban en Poetin.

 ©  AFP

 ©  EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten