Spanje dacht aan boycot van WK wielrennen, bondscoach luidt alarmbel: “2 renners beschikbaar van de 8 die ik in Australië wil”

De Spaanse bondscoach hoopt dat Enric Mas en co. veel punten sprokkelen in de Vuelta zodat het door degradatie bedreigde Movistar zich soepeler zou opstellen. ©  PRESSE SPORTS

De degradatietress bij wielerploegen die nog punten willen pakken om in de World Tour te blijven, werpt een schaduw over het WK in Australië dat van 18 tot 28 september plaatsvindt. In ons land wilde Lotto-Soudal geen renners ter beschikking stellen van bondscoach Sven Vanthourenhout, maar in Spanje is de situatie pas echt zorgwekkend. De Spaanse wielerbond overwoog zelfs niet af te reizen naar Australië, maar dat idee werd op een spoedoverleg vrijdag van tafel geveegd, zo staat te lezen in de Spaanse sportkrant Marca.

Michael Van Damme

De Spaanse wielerbond heeft vrijdag een spoedoverleg gehouden over de selectieproblemen voor het WK, maar zware maatregelen -zoals volledig thuisblijven van het WK of renners die niet willen ingaan op een selectie verbieden om andere koersen te rijden- bleven uit. Die drastische scenario’s werden wel overwogen.

Bondscoach Pascual Momparler trok afgelopen week aan de alarmbel in de Spaanse sportkrant Marca. “Van de acht renners die ik in gedachten had, zouden er momenteel maar twee kunnen deelnemen: Juan Ayuso en Marc Soler”, zei hij. Ayusu testte dan nog eens positief op Covid ook, maar is asymptomatisch en zet zijn weg in de Vuelta verder.

Spanje zal zo lang mogelijk wachten om zijn selectie bekend te maken in de hoop dat ploegen tegen dan meer zekerheid hebben en van gedachten veranderen. De Spaanse delegatie wil op 16 september afreizen naar Australië en pas op 11 september, na de Vuelta, wil Momparler definitief de knopen doorhakken.

Vooral de precaire situatie van Movistar (Aranburu, Valverde en Enric Mas) en Cofidis (Ion Izagirre en Jesús Herrada) zijn een probleem. Maar ook INEOS zou volgens Marca moeilijk doen over Carlos Rodriguez omdat de Britse ploeg zo hoog mogelijk wil eindigen in de World Tour.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten