Valentin Madouas klopt Girmay in Tour du Doubs, Philippe Gilbert wordt achtste

 ©  RR

Valentin Madouas (Groupama-FDJ) heeft zondag de Tour du Doubs (cat. 1.1), met start in Morteau en aankomst na 204 kilometer in Pontarlier aan de Frans-Zwitserse grens, gewonnen.

Jens JacobsBron: BELGA

De 26-jarige Fransman haalde het na een sprint met een selecte kopgroep voor zijn landgenoten Mathieu Burgaudeau en Matis Louvel. De Eritreëer Biniam Girmay werd vierde, Philippe Gilbert legde beslag op de 8e plaats. Valentin Madouas won eerder dit seizoen het bergklassement van Parijs-Nice en de Ronde van Limousin, maar pakte in Pontarlier zijn eerste zege van het seizoen.

In aanloop naar de eerste helling van de dag, de Bas des Geys na 29 kilometer koers, vormde zich een kopgroep met Jago Willems, Léo Danès, Samuel Leroux, Arnaud Tendon en Tim Torn Teutenberg. Op de top van die eerste bult telde het vijftal een voorsprong van 5:30 op het peloton. Die voorgift liep verder op tot 7:50, maar dan werd het peloton plots wakker en werd het tempo in de grote groep gevoelig aan opgetrokken.

Na de beklimming van de Montée de Villeneuve, iets over half koers, moest Jago Willems er voorin af terwijl achter de vroege vluchters een tegenaanval werd opgezet. Met nog 80 kilometer voor de boeg vervoegden Romain Grégoire, Pierre Rolland en Arnaud Tendon de kopgroep. Het peloton volgde op 50 seconden. Louis Blouwe probeerde in zijn eentje de oversteek naar voren te maken, maar zou niet slagen in zijn opzet. 

In het peloton keerde de rust wat terug en daalde de snelheid ietwat. Zo slaagden de zes vluchters erin hun voorsprong opnieuw verder uit te bouwen tot zowat 2:30. Romain Grégoire kwam in de laatste 25 kilometer ten val, terwijl Pierre Rolland ging versnellen. Het peloton zat immers op een zakdoek. Victor Campenaerts reed naar Rolland en kreeg Georg Zimmermann mee. Dit trio reed even op kop, maar met nog 13 kilometer voor de boeg was weer alles te herdoen.

Philippe Gilbert, Benjamin Thomas, Valentin Madouas, Benoit Cosnefroy en Axel Mariault sloegen daarop de handen in elkaar. Die kopgoep dikte in de laatste 5 kilometer nog aan en zo trok een gezelschap van 15 renners naar de eindmeet. In de daaropvolgende sprint was Valentin Madouas de sterkste en die volgt zijn landgenoot Dorian Godon op als eindlaureaat van de Tour du Doubs.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners