Aantal explosies in Amsterdam verdubbeld tegenover vorig jaar

Archiefbeeld ©  ANP

Het aantal explosies in Amsterdam is de afgelopen acht maanden verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Volgens burgemeester Femke Halsema waren het er 40 tegenover 21 in de periode vanaf januari tot en met augustus, schrijft ze in antwoord op schriftelijke vragen van de sociaaldemocratische PvdA en rechtsliberale VVD in de Nederlandse hoofdstad.

jvhBron: BELGA

Volgens Halsema loopt momenteel onderzoek naar mogelijke oorzaken en verbanden tussen de explosies, die onder meer woningen en horecazaken troffen. Ze schrijft dat er verschillende motieven aan ten grondslag liggen. Ze noemt daarbij als voorbeeld conflicten in de criminele sfeer, vaak drugsgerelateerd, of in de relationele of zakelijke sfeer, zoals afpersing.

De burgemeester meldt verder dat sinds 2020 bij diverse incidenten steeds meer zwaar vuurwerk met een grote explosieve kracht wordt gebruikt.

Onlangs arresteerde de politie twee verdachten die mogelijk betrokken zijn bij een reeks explosies in Amsterdam. Het gaat om jongens van vijftien en zeventien jaar oud. Ze zitten nog vast en onduidelijk is voor welke incidenten ze precies verantwoordelijk worden gehouden. Wel meldde de politie eerder dat het om meerdere explosies gaat.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt