De Rode Duivels, De Roeck en de Turkse connectie: waarom Nacer Chadli voor twee jaar bij Westerlo komt tekenen

 ©  AFP

Na Antwerp (Toby Alderweireld), Anderlecht (Jan Vertonghen) en Club Brugge (Dedryck Boyata) heeft nu ook Westerlo een (ex-)Rode Duivel kunnen strikken op de transfermarkt. Nacer Chadli reist dinsdag naar België af, in het Kuipje ligt er een contract voor twee seizoenen klaar.

Kersten Steurbaut, David Van den Broeck

Een kleine stunt. Dat is het minste wat je de nakende transfer van Nacer Chadli naar Westerlo mag noemen. De 33-jarige Luikenaar was twee jaar geleden nog te duur voor Anderlecht en ruilde toen AS Monaco in voor het Turkse Basaksehir. Na zijn passage bij de Belgische recordkampioen kiest hij nu voor een tweede Belgische avontuur in de Kempen. Ook Charleroi toonde interesse, maar vist achter het net. Chadli stapt morgen op het vliegtuig en kan na de fysieke en medische tests een contract voor twee seizoenen ondertekenen.

Hoeveel Westerlo neertelt voor Chadli, die in Istanbul nog één jaar onder contract ligt, is niet bekend. Dat de Turkse bestuurders van Westerlo een goede relatie onderhouden met Basaksehir zal ongetwijfeld geholpen hebben om tot een interessante deal te komen. Na de kwalificatie voor de Conference League op het veld van Antwerp bracht de voorzitter van de Turkse club nog een bezoek aan het Kuipje, eerder deze zomer pikte Westerlo met verdediger Ravil Tagir al een speler op bij Basaksehir. Ook de aanwezigheid van Jonas De Roeck, die hem nog kent van zijn periode bij Anderlecht, speelde een rol in de keuze van Chadli.

Na de blessures van sterkhouders Daci, Bernat en Van Eenoo was versterking van de Westelse kern broodnodig. De 66-voudige Rode Duivel moet in het team van Jonas De Roeck bovendien voor meer ervaring zorgen. “We missen nog wat maturiteit en moeten ons nog aanpassen aan 1A”, liet de Kempense coach nog voor de nederlaag op de Bosuil optekenen. Een extra troef: Chadli kwam dit seizoen voor Basaksehir slechts één keer in actie, maar toonde meteen dat hij het scoren niet verleerd is. In de wedstrijd tegen Kayserispor opende hij na 62 minuten met het hoofd de score.

 ©  REUTERS

Westelse WK-ganger?

Ook voor Chadli kan de verhuis naar Westerlo een opportuniteit zijn. Zijn laatste interland dateert al van de kwartfinale op het EK tegen Italië, maar begin deze maand zette bondscoach Roberto Martinez de deur voor een WK-ticket nog wagenwijd open. “Chadli staat nog steeds op mijn A-lijst”, klonk het toen. De kans dat hij voldoende speelminuten krijgt om zich te tonen is in Westerlo net iets groter dan bij Basaksehir, waar hij ondanks 51 optredens in twee seizoenen het nooit tot vaste waarde schopte.

Een Rode Duivel bij Westerlo? Het zou geen unicum zijn. Eind vorige eeuw werd Toni Brogno door Georges Leekens nog opgeroepen voor de nationale ploeg. Als speler van Westerlo zou hij zeven caps verzamelen. In 111 minuten kwam hij geen enkele keer tot scoren. Chadli kan wel de eerste speler van Westerlo worden die naar een WK of een EK trekt. Brogno zat in 2000 in de voorselectie van 24 spelers, maar was één van de laatste twee afvallers voor het EK in eigen land.

 ©  AFP

Hoofdpunten