VOORBESCHOUWING GP ITALIË 2022. Formule 1 racet dit weekend op snelste circuit van het jaar: kan Ferrari hun seizoen redden in thuisrace?

Een beeld uit de Grote Prijs van Italië in 2019, toen Charles Leclerc de tifosi een delirium bezorgde door te winnen. Als hij of teammaat Carlos Sainz daar zondag in slaagt, krijgen we ongetwijfeld weer heerlijke taferelen te zien. ©  REUTERS

Het Europese Formule 1-seizoen zit er zo goed als op, en dat kan maar één ding betekenen: de rijders zijn in la bella Italia. Op de Autodromo Nazionale di Monza, het snelste circuit van de hele kalender, zullen dit weekend duizenden dolenthousiaste tifosi ‘hun’ Ferrari aanmoedigen. Kan de rode brigade hun totaal ontspoorde seizoen redden met een thuiszege? Wordt Monza gewoon het volgende hoofdstuk in Max Verstappens mars naar zijn tweede wereldtitel? Of krijgen we een enorme verrassing, zoals vorig jaar?

Sam Varewyck

Volg alle Formule 1-sessies hier LIVE!

Over de locatie

Slechts een handvol circuits op de Formule 1-kalender hebben zo’n rijke geschiedenis als dat in Monza, dat net ten noorden van Milaan ligt. De Autodrome Nazionale is zelfs de houder van een bijzonder record: de F1 heeft op geen enkel ander circuit vaker geracet. Sinds de start van het wereldkampioenschap in 1950 was Monza er elk seizoen bij, op ééntje na. In 1980 werd de Grote Prijs van Italië voor de (voorlopig) enige keer in de Formule 1-geschiedenis niet in Monza, maar in Imola gereden.

Monza is steevast het thuis van een enorme rode zee aan fans: de zogenaamde tifosi. Ook dit weekend zullen de Ferrari-supporters weer in grote aantallen aanwezig zijn, vol hoop dat Charles Leclerc of Carlos Sainz Jr. zal winnen. Daar zullen die twee ook op hopen, want voor een Ferrari-rijder bestaat er bijna geen grotere eer dan winnen in Monza. Iets wat Charles Leclerc overigens al van zijn bucketlist heeft afgevinkt, want hij deed dat al in 2019. (Lees verder onder de foto)

Daniel Ricciardo was vorig jaar de verrassende winnaar in Monza. ©  AFP

Het circuit van Monza draagt de bijnaam Temple of Speed, en die heeft het zeker niet gestolen. Het circuit bestaat uit slechts 11 bochten en staat vooral bekend omwille van zijn lange rechte stukken (en de Curva Grande, een zeer lange rechterbocht die plankgas wordt genomen). Er zijn echter ook drie tragere chicanes, waar de remzones goede inhaalmogelijkheden bieden.

DRS is in Monza te gebruiken op het rechte stuk van start/finish en het rechte stuk richting de laatste chicane. Er moet wel gezegd worden dat de openklapbare achtervleugel op Monza doorgaans minder voordeel geeft dan op andere circuits. De teams stellen hun auto’s immers af om topsnelheid te maximaliseren, waardoor de voor- en achtervleugel platter liggen en de DRS-flap dus minder ver opent dan gewoonlijk.

De weersvoorspelling

Voor de laatste natte Grote Prijs van Italië moeten we al terug naar 2008, toen Sebastian Vettel voor het kleine Toro Rosso (nu AlphaTauri) één van de meest verrassende zeges in de recente F1-geschiedenis scoorde. Het ziet ernaar uit dat daar ook dit jaar nog geen verandering in zal komen. Volgens de laatste voorspellingen wordt het een droog weekend, met veel zon en aangename temperaturen rond de 25°C.

Het Formule 1-programma (Belgische tijd)

Vrijdag 9 september

14-15u: eerste vrije training

17-18u: tweede vrije training

Zaterdag 10 september

13-14u: derde vrije training

16u: kwalificatie

Zondag 11 september

15u: race

(Lees verder onder de foto)

Ferrari-rijders Carlos Sainz Jr. en Charles Leclerc zullen dit weekend het luidst van iedereen toegejuicht worden. ©  REUTERS

Het Formule 2-programma met Belg Amaury Cordeel (Belgische tijd)

Vrijdag 9 september

10u25: vrije training

18u30: kwalificatie

Zaterdag 10 september

18u: sprintrace

Zondag 11 september

10u05: hoofdrace

Onze prognose

Onze watcher Gert Vermersch en verslaggever Sam Varewyck geven voor elke Grote Prijs hun prognose. Deze week geven ze twee zeer uiteenlopende voorspellingen: Gert mikt op een dubbelzege van Ferrari in hun thuisrace, terwijl Sam op zijn beurt voor een dubbelzege van Red Bull én een verrassend podium van Fernando Alonso gaat. Dat belooft.

Gert Vermersch:

1) Charles Leclerc (Ferrari)

2) Carlos Sainz Jr. (Ferrari)

3) Sergio Pérez (Red Bull)

Sam Varewyck:

1) Max Verstappen (Red Bull)

2) Sergio Pérez (Red Bull)

3) Fernando Alonso (Alpine)

(Lees verder onder de foto)

Max Verstappen en Lewis Hamilton reden elkaar vorig jaar uit de race. ©  BELGAIMAGE

Zo liep het vorige keer

De Grote Prijs van Italië bracht vorig jaar één van de meest spectaculaire wedstrijden van het seizoen. Dat begon al van bij de start: Daniel Ricciardo, tweede op de grid, kwam zeer goed weg en verschalkte polesitter Max Verstappen. Die kwam enkele bochten verderop ook even in aanraking met zijn grote titelrivaal Lewis Hamilton.

Dat bleek een voorbode van wat later in de race zou komen. Na een zeer trage pitstop moest Verstappen tijd goedmaken. Lewis Hamilton kwam enkele rondes later nieuwe banden halen en bevond zich bij het uitkomen van de pitstraat zij aan zij met de Nederlander. Hamilton maakte de ruimte in de eerste chicane heel klein, Verstappen wilde niet wijken en werd gelanceerd op een zogenaamde sausage kerb. En zo zat de race van beiden erop. Hamilton kwam nog heel goed weg: de halo redde hem die dag van een ernstige hoofdblessure - en wie weet zelfs erger.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Door de uitvalbeurten van de twee titelrivalen lag de weg helemaal open voor Ricciardo om McLarens eerste zege te pakken sinds de Grote Prijs van Brazilië in november 2012 (!), en zijn eerste sinds die van Monaco in 2018. Lando Norris maakte het oranje feestje helemaal compleet met een tweede plaats. Valtteri Bottas, die in zijn Mercedes door een gridstraf helemaal achterin was gestart, werd knap derde.

Leuk om te weten

Dat Monza de Temple of Speed is, blijkt ook uit de snelheidsrecords die deze baan op zijn naam heeft staan. Lewis Hamiltons pole-rondje in de kwalificaties twee jaar geleden is qua gemiddelde snelheid het allersnelste rondje ooit in de F1: de zevenvoudig wereldkampioen haalde in die ronde een gemiddelde van maar liefst 264,363 kilometer per uur. Voor wie er tijdens de kwalificatie op wil letten: de tijd die de rijders moeten verbeteren om dat record te breken, is een 1.18.887.

Die andere zevenvoudig wereldkampioen, Michael Schumacher, zorgde met zijn overwinning in de Grote Prijs van Italië in 2003 dan weer voor de kortste Formule 1-race ooit waarvan de volledige afstand gereden werd. Schumacher won toen in Monza na een race van slechts 1 uur, 13 minuten en 19 seconden.

Aangeboden door onze partners