WK Berglopen in Ossola

Florian Descamps heeft één vrees voor WK berglopen: “Natte stenen en rotsen zijn niet echt mijn ding”

Florian Descamps met zijn vriendin Laura Van Vooren. ©  Sophie Chevolet

In het Italiaanse Ossola vinden dit weekend de wereldkampioenschappen Skyrunning plaats. Florian Descamps staat er tweemaal aan de start. De 30-jarige natuurloper uit Etterbeek hoopt tussen al het professioneel geweld op een plaats in de top dertig.

Willy Goossens

“Ik heb me echt goed voorbereid”, vertelt Descamps. “Mijn laatste grote wedstrijd liep ik midden juni. Dat was de 96 kilometer lange Ultra Trail du Haut Giffre in de Franse Haute Savoie. Om al goed op voorhand te wennen aan de hoogte, ben ik samen met mijn vriendin Laura Van Vooren een tiental dagen geleden afgereisd naar Italië, meer bepaald naar de Aostavallei.”

Vrijdag staat in Ossola het WK Vertical Race op het programma: een klimpartij van 3,8 kilometer waarbij 1.063 hoogtemeters moeten overwonnen worden. Er wordt op een iets bredere baan een groepsstart voorzien, waarna het vrij snel over smalle paden de hoogte ingaat.

“Aan zo’n wedstrijd nam ik nog maar één keer deel, maar dat is al vijf jaar geleden. Hoe dan ook gaat het hier om een vrij korte inspanning van hooguit veertig minuten. Het is niet zeker of er de hele tijd echt kan gelopen worden. Het kan ook zijn dat er af en toe een stukje moet geklauterd worden.”

Ook profs aan de start

Zondag is er dan de zogenaamde Classic: een tocht van 31 kilometer met 2.600 hoogtemeters. “Daar komt uiteraard heel wat internationale concurrentie op af, met daarbij zelfs enkele beroepsatleten. Ook in de breedte stijgt de interesse gestaag. Het traillopen won de laatste tijd heel wat aan populariteit. Een plaats in de top dertig zou dan ook heel mooi zijn. Ik hoop alleen maar dat het nog droog blijft, want natte stenen en rotsen zijn niet echt mijn ding.”

Vriendin Laura is dan weer zaterdag aan de beurt. Zij neemt deel aan de Sky Ultra, een tocht van 56 kilometer met liefst 3.700 hoogtemeters. In deze discipline is ze trouwens nationaal kampioen. “We hebben met ons tweeën echt naar dit WK toegeleefd. Omdat we op verschillende dagen in actie komen, kunnen we mekaar op alle gebied steunen, onder meer met de bevoorrading. Zo wordt de opdracht nog eens zoveel aangenamer.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten