Apple stelt nieuwste toestellen en snufjes voor: iPhone 14, AirPods Pro en “beste Apple Watch” ooit

© Apple

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft woensdag, tijdens zijn alom bekende event, de nieuwigheden van het merk gepresenteerd. Geheel volgens traditie is de nieuwste iPhone aangekondigd, al is het vooral de Apple Watch die deze keer het meest kan overtuigen.

adm, evdg

Het Apple Event startte om 19 uur (Belgische tijd) en vond plaats in het Steve Jobs Theater in het Apple Park in Cupertino, Californië. Tim Cooke nam stipt het woord en vestigde de aandacht op de nieuwe Apple Watch Ultra, ofwel: “de meest stevige en capabele Apple Watch ooit”.

Bereikbaarder dan ooit

Het is een smartwatch die wel bedoeld lijkt om ook op de top van de Everest of op de bodem van de oceaan alsnog bereikbaar en online te zijn. Het ontwerp is groter, dikkere en ruiger. Zodanig dat het ook bruikbaar is met handschoenen aan. Daarnaast: een batterij die tot 60 uur kan meegaan, met een speciale instelling om stroom te besparen.

Geavanceerde dubbelband GPS (L5) en andere geavanceerde locatiesnufjes voor in de ‘outback’ of zelfs onderwater. En een - echt waar - ingebouwde sirene om in noodgevallen in pakweg de wildernis luid en duidelijk je positie door te geven aan de hulpdiensten. Opvallend: Apple maakte geen prijs bekend.

Bij de conventionele Apple Watch 8 komen er sensoren die de lichaamstemperatuur meten. Hiermee kunnen vrouwen meten wanneer ze vruchtbaar zijn. Nieuwe bewegingssensoren kunnen dan weer auto-ongevallen herkennen en zo de alarmcentrale verwittigen.

 ©  EPA-EFE

Nieuwste iPhone

De nieuwe iPhone 14 en de grotere 14 plus krijgen het gewoonlijke setje updates: een beter scherm, een batterij die langer meegaat, daarnaast gaf Apple de camera’s een stevige upgrade. Foto’s bij weinig licht zouden helderder moeten zijn. Ook de camera’s vooraan kregen een upgrade. De iPhone 14 en iPhone 14 Plus zullen respectievelijk vanaf 799 dollar en 899 dollar verkrijgbaar zijn, dat vertaalt zich naar 1.019 en 1.169 euro. Vorig jaar kostte de iPhone 13 Mini 809 euro en de iPhone 13 kostte 909 euro. Geen nieuwe iPhone meer onder de 1.000 euro nu, een forse prijsstijging dus van Apple.

De meest opvallende update van de nieuwe iPhone is de ‘Emergency SOS via Sattelite’. Het is als het ware een soort apocalyps-modus, in geval van een natuurramp waarbij alle mobiele infrastructuur zou uitvallen. In absolute noodgevallen heb je via de ‘Emergency SOS via Sattelite’ toch een minimum aan connectiviteit om hulpdiensten te alarmeren.

De iPhone 14 heeft ook twee pro-versie’s. De meest opvallende nieuwigheid: de zogenaamde ‘notch’ ofte die inkeping bovenaan het scherm. Daar vind je onder meer een speaker om te telefoneren en selfiecamera’s. Nu gaat ‘the notch’ door het leven als ‘the dynamic island’. Het is een kleinere inkeping die heel knap verwerkt wordt in een zwarte balk bovenaan het scherm. Krijg je een berichtje? Dan rekt het ‘dynamic island’ uit om een melding te tonen. In veel situaties is de nieuwe ‘inkeping’ vrijwel onopvallend.

Ook is nu het scherm van de pro-versies ‘always on’-scherm. Als je de telefoon vergrendelt, zal je de klok en andere meldingen nog steeds kunnen aflezen op het scherm die amper stroom verbruiken.

Wie alle nieuwe snufjes wilt, zal wel voor de ‘Pro’ versie van de nieuwe iPhone 14 moeten kiezen, verkrijgbaar vanaf 999 dollar (1.329 euro). De grootste iPhone 14 Pro Max start aan 1.099 dollar (1.479 euro). Beiden dus zo’n 200 euro duurder dan hun voorgangers. De nieuwe toestellen zijn vanaf vrijdag te bestellen en te koop vanaf 16 september.

 ©  via REUTERS

Oortjes met touch control

Tim Cook stelde ook de nieuwe AirPods Pro voor, naar eigen zeggen de meeste populaire draadloze oortjes in het gamma van Apple. De nieuwe versie van deze oortjes met H2-chip bevat kennelijk alle functies van de vorige, maar ietwat beter. Zo moet de noise-cancellation dubbel zo goed werken en gaat de batterij langer mee, tot zes uur luistertijd. Ook kan je nu - eindelijk - het volume aanpassen op de oortjes met een touch control.

 ©  via REUTERS

Aangeboden door onze partners