Frans parket wil twaalf personen berechten wegens terrreurplannen tegen Macron

 ©  Reuters

Het Franse antiterrorismeparket (Pnat) heeft twaalf personen “die extreemrechts aanhangen en ervan worden verdacht in 2018 een gewelddadig actieplan te hebben uitgewerkt tegen president Emmanuel Macron” doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Dat meldt een bron bij het onderzoek.

Bron: BELGA

Het parket wil de elf mannen en één vrouw, tussen 22 en 62 jaar oud, berechten wegens criminele terroristische vereniging. De twaalf onderhielden contact via een groep genaamd de “Barjols”.

Het gerechtelijk onderzoek werd geopend kort na de arrestatie op 6 november 2018 van verschillende extreemrechtse sympathisanten. Het onderzoek leidde vervolgens tot de inbeschuldigingstelling van in totaal 14 personen wegens criminele samenzwering tot terrorisme, wat tot een assisenproces kan leiden. 

Na een onderzoek van bijna vier jaar heeft het openbaar ministerie nu gevraagd om de aanklacht tegen twee van hen in te trekken en de andere twaalf te beschuldigen van criminele terroristische vereniging, wat hen voor de correctionele rechter kan brengen.

De uiteindelijke beslissing om de zaak al dan niet voor de rechter te brengen, naar de assisen- of de correctionele rechtbank, berust nu bij de onderzoeksrechter.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt