Stoet van 300 taxi’s begint aan tocht door Brussel uit protest tegen Uber

 ©  BELGA

De internationale taxibetoging tegen Uber is omstreeks 11.45 uur van start gegaan. Ongeveer 300 misnoegde taxichauffeurs uit Europa hebben zich verzameld in Brussel om de onthullingen van de UberFiles aan te klagen. In stoet trekken ze door de hoofdstad.

gjsBron: BELGA

De vele Franse, Spaanse, Griekse, Italiaanse, Zwitserse en Portugese vlaggen en nummerplaten tonen dat het om een Europees gezelschap gaat dat zich komt uitspreken tegen de werkwijzen van Uber. Tussen de vele wagens duikt ook een typische Londense taxi op. De betogers scanderen “Uber go home” en steken Bengaals vuurwerk aan. Op de kop van de stoet staat “Taxi’s in de wereld verenigd tegen corruptie” op een spandoek te lezen. Een deel van de betogers werkt het parcours te voet af, met achter hen een lange stoet toeterende taxi’s.

“We hebben onze families en ons werk achtergelaten om ons naar hier te verplaatsen. We zijn hier om onze broodwinning te verdedigen”, vertelt de Zwitserse taxichauffeur Abel Ben Mbarek, afkomstig uit Genève.

Zijn Spaanse collega uit Barcelona, Jaime Sau, vraagt dat de taxisector beter beschermd wordt. “De problemen zijn in alle Europese landen dezelfde aan de basis. Wij willen verdedigd worden, want wij zijn een publieke sector. Wij zijn hier samen als taxichauffeurs naartoe gekomen om een gezamenlijke stem te vormen”, verduidelijkt Sau.

Dubieuze praktijken

Uit een datalek van ruim 124.000 interne documenten blijkt dat de alternatieve taxidienst zich politiek probeerde in te mengen en schuldig maakte aan dubieuze praktijken om controles te vermijden. De Europese taxiverenigingen eisen dat er onderzoeken worden ingesteld tegen Uber, zowel op Europees als op nationaal niveau. Ze willen dat er sterke maatregelen genomen worden en eventueel sancties komen.

“Uber is een deloyale concurrentie en de Europese administratie moet een commissie oprichten die de onthullingen van de UberFiles uitspit”, zegt Sau.

“Uber is het zwarte beest van de taxichauffeurs. Ze pakken ons werk af, ze werken illegaal, ze voldoen niet aan de regels, maar toch worden ze beschermd door de politiek. We hebben een zaak gewonnen bij het federaal tribunaal, maar er is geen gevolg aan gegeven en de wet wordt niet toegepast. Het is overal zo: in Brussel, in Spanje, in Italië. Het is een ziekte, een epidemie”, vult de Zwitserse chauffeur Ben Mbarek aan.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten