Ook in Spanje heerst ze: Annemiek van Vleuten pakt met overmacht koninginnenrit én rood in Vuelta voor vrouwen

Gaat Annemiek van Vleuten na de roze en gele trui nu in hetzelfde jaar ook de rode trui winnen? Het zou zomaar kunnen. De Nederlandse verpulverde haar concurrenten in de tweede rit van de Vuelta, die tevens de koninginnenetappe was. Van Vleuten kwam solo aan, pakte meteen ook het rood en is nu comfortabel leider in het algemeen klassement.

Sam Varewyck

De 106 kilometer lange etappe van en naar Colindres was met onderweg vijf hellingen de koninginnenetappe. Spek naar de bek van Annemiek van Vleuten dus: zij won eerder dit jaar al de Giro Donne en Tour des Femmes op overtuigende wijze en was voor deze tweede etappe dus logischerwijze de torenhoge favoriet.

Van Vleuten stelde niet teleur, want op zo’n 30 kilometer van de finish plaatste de Nederlandse al haar voorspelbare demarrage op de voorlaatste klim van de dag. Demi Vollering en rodetruidrager Elisa Longo Borghini deden wat ze konden, maar stierven in haar wiel. Van Vleuten was vertrokken voor een solo en rondde die ook af.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aan de streep moest het achtervolgende trio, bestaande uit Longo Borghini, Vollering en de Duitse Liane Lippert, 2 minuten en 16 seconden toegeven. Een groter groepje met onder meer Cecilie Uttrup Ludwig en Katarzyna Niewiadoma kwam op 2’50” binnen. Van Vleuten is uiteraard ook de nieuwe rodetruidrager.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten