Al dagen circuleren verschillende voorstellen om torenhoge energiefacturen van middenklasse te beperken, nu legt De Croo nieuwe nota op tafel

 ©  BELGA

Het federale kernkabinet buigt zich om 10.30 uur over voorstellen om onze torenhoge energiefactuur wat te verzachten. Belangrijkste dossier is het voorstel om een basispakket voor gas in te voeren voor wie niet geniet van het sociaal tarief. De kans dat er vrijdag al knopen worden doorgehakt, is echter klein.

Farid El Mabrouk

Zeker nog voor de winter maatregelen nemen om de (lagere) middenklasse het hoofd boven water te helpen houden. Dat is de missie die premier Alexander De Croo (Open VLD) en energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) willen uitvoeren. Tegen eind deze maand moet er een voorstel op tafel liggen om het sociaal tarief te hervormen en uit te breiden, maar dat zal wellicht nog niet klaar zijn voor de winter.

LEES OOK. De Croo gooit voor middenklasse basispakket voor gas op tafel

Basispakket

Vandaar een ander voorstel om ook de middenklasse te helpen die net naast het sociaal tarief grijpt. Er zou een basispakket voor gas worden ingevoerd voor wie geen sociaal tarief heeft, naar analogie met onze waterfactuur. Hoe groot dat pakket zal zijn, welk beperkt tarief er voor geldt en vooral of iedereen het krijgt – behalve dan de 1 miljoen gezinnen die al het sociaal tarief hebben – moet nog worden uitgeklaard.

De voorbije dagen circuleerden verschillende voorstellen, maar de eerste minister zou vrijdag een nieuwe nota op tafel leggen. Dat er al meteen een akkoord uit de bus zou komen, is bijzonder onwaarschijnlijk. Daarvoor moet technisch nog heel wat worden uitgezocht en zit iedereen ook nog niet op dezelfde lijn.

LEES OOK. Uitbreiding van sociaal tarief: nieuw tarief voor lagere middenklasse? Hervorming ligt op regeringstafel

Europese Raad

Iedereen wacht ook vol spanning op de uitkomst van de Europese Raad van ministers van Energie, die vrijdag plaatsvindt. Premier De Croo en minister Van der Straeten vinden dat Europa verder moet gaan dan alleen maar een prijsblokkering van Russisch gas. Het ziet er voorlopig niet naar uit dat ze die strijd gaan winnen, maar indien het toch gebeurt, moeten de regeringen minder diep in de buidel tasten. Met een begroting die nu al een tekort van 31,5 miljard euro optekent, zou het geen overbodige luxe zijn.

Minister Van der Straeten.  ©  AP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten