België haalt slag thuis: Europa voert dan toch algemeen prijsplafond in voor gas

Europa is bereid om een algemeen prijsplafond op gas in te voeren. Zo’n prijsblokkering zou er dus niet alleen voor Russisch gas komen, maar voor alle vormen van gas. Ook uit Noorwegen of LNG-gas dat met schepen uit Qatar of de VS wordt ingevoerd. België en onze energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) halen op die manier dan toch hun slag thuis.

Farid El Mabrouk

LEES OOK. “Alsof we de slechte signalen niet wílden zien”: volgens energie-expert heeft Europa crisis deels aan zichzelf te wijten

Naar verluidt voerden België en Italië vrijdagvoormiddag op de Europese Raad voor Energie flink de forcing en is Duitsland uiteindelijk ook gevolgd. Oorspronkelijk waren de Duitsers enkel te vinden voor een prijsblokkering van Russisch gas, zoals de voorzitster van de Europese Commissie Ursula von der Leyen ook voorstelde. Maar nu er binnen de Raad een meerderheid is voor een algemene price cap moet de Commissie ook een voorstel uitwerken daarover. Dat zou uiterlijk binnen de twee weken moeten gebeuren. Ons land, Duitsland en Italië gaan die uitwerking ook technisch mee ondersteunen.

De beslissing is een flinke opsteker voor premier Alexander De Croo en minister Van der Straeten. Zij konden niet leven met een blokkering die beperkt was tot enkel Russisch gas. Aangezien België nauwelijks gas uit Moskou invoert, zou het hier ook geen enkel effect hebben. Poetin liet ook al weten dat hij in het geval van een blokkering ook niets meer zou uitvoeren naar Europa. Een algemeen prijsplafond zou normaal gezien een groter effect moeten hebben op onze energiefactuur. De federale regering koppelde eigen voorstellen in ons land ook al aan de Europese beslissing. De kans bestaat dat die nu wegvallen of toch beperkter zullen uitvallen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten