De grote jongens gunnen Remco Evenepoel de eindzege in de Vuelta: “Hij is al een groot kampioen die verschrikkelijk goed kan fietsen”

 ©  AFP

Remco Evenepoel staat in Spanje op een zucht van zijn eerste eindzege in een grote wielerronde. Wij spraken met vijf winnaars van minstens één grote ronde die vandaag ook in de Vuelta nog samen met Evenepoel van start gaan en vroegen hen om advies voor onze 22-jarige landgenoot.

Wat is het verschil tussen het winnen van een Tour en een Vuelta?

Chris Froome (37, 4x Tour, 1x Giro, 2x Vuelta)

“De Tour de France is nog een flinke trap hoger. De concurrentie is er gewoon veel sterker. Alle beste renners ter wereld staan in de Tour op hun topniveau aan de start. Dat is anders in de Ronde van Spanje. Maar de Vuelta winnen is een grote horde om te nemen. Als Evenepoel dat realiseert, bewijst hij dat hij goed genoeg is om een koers van drie weken op zijn naam te schrijven. Veel renners kunnen een week of tien dagen goed zijn, maar drie weken dat niveau aanhouden is een gigantische verwezenlijking. Dit is een eerste grote test voor Evenepoel. Als hij dat kan, mag hij een mooie pluim op zijn hoed steken. Je eerste grote ronde winnen is de moeilijkste. Nadien krijg je veel meer vertrouwen in jezelf en steun van je team. Uiteraard zullen de verwachting over Evenepoel na deze Vuelta opgekrikt worden. En zijn leven zal plots een flink stuk drukker worden. Zeker in een wielergek land als België.”

Hoe moeilijk wordt het voor Evenepoel in de toekomst om klassiekers en grote rondes te combineren?

Vincenzo Nibali (37, 1x Tour, 2x Giro, 1x Vuelta)

“Ik heb mijn grote rondes gewonnen in jaren dat ik geen klassiekers won en andersom. Maar dat is min of meer toeval. Zo won ik in 2018 Milaan-Sanremo en was ik ijzersterk in de Tour de France, maar moest ik halfweg opgeven na een crash door een fan. Die combinatie is dus zeker mogelijk. Evenepoel bewijst dit jaar al dat hij het kan. Hij staat op het punt de Vuelta te veroveren en won eerder dit seizoen al Luik-Bastenaken-Luik en de Clasica San Sebastian.”

 ©  BELGA

Welk advies geeft een ervaren rot aan een opkomend toptalent als Evenepoel?

Alejandro Valverde (42, 1x Vuelta)

“Oh, helemaal niks. Hij lijkt zich enorm te amuseren. Hij zit goed in zijn vel. Laat hem zo maar voortdoen. Hij is al een groot kampioen die verschrikkelijk goed kan fietsen. Het enige gevaar is dat de media hem te veel verafgoden. Ik hoop dat alles rondom hem niet te groot wordt.”

Verandert het winnen van een grote ronde je leven?

Jai Hindley (26, 1x Giro)

“Dat hangt van persoon tot persoon af. Als je echt de grote Jan wil uithangen, dan kan je uiteraard je hele levensstijl omgooien. Ik heb dat niet gedaan. Maar in Australië is wielrennen niet zo groot als in België, waar het sport nummer één is. Ik ben al drie jaar niet meer in Australië geweest, dus ik weet niet zo goed wat mijn Giro-zege daar teweeg heeft gebracht. In ieder geval: chapeau aan Remco, hij is een leuke jongen die héél sterk heeft gereden.”

Hoe ga je om met de stress op de ochtend van de allesbeslissende rit in een grote ronde?

Tao Geoghegan Hart (27,1x Giro)

“Ik sliep best goed die nacht in 2020. Je voelt wel dat het einde in zicht is. Eigenlijk is het héél simpel op zo’n dag: je zit vol adrenaline en je moet gewoon zo hard mogelijk gaan. Ik vind dat Remco er nog altijd goed uitziet. Na enkele moeilijkere dagen is het momentum opnieuw in zijn voordeel gekeerd. Remco moet nog altijd zijn allereerste grote ronde uitrijden. Het is ongelofelijk dat hij die wellicht zal winnen.” (md, jpdv)

 ©  AP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten