Beroepsproces over aanslagen op Charlie Hebdo gaat maandag van start

 ©  AFP

Het beroepsproces over de aanslagen in Frankrijk van januari 2015 op Charlie Hebdo en de winkel Hyper Cacher gaat maandag van start. Twee van de elf verdachten staan er opnieuw terecht voor hun rol in de aanslagen, die het leven kostten aan zeventien mensen.

jvhBron: BELGA

Op het eerste proces in de herfst van 2020 stonden elf personen terecht. Daarbij werden straffen van vier tot dertig jaar uitgesproken. Negen van de verdachten legden zich bij die straffen neer, maar twee van hen – Ali Riza Polat en Amar Ramdani – tekenden beroep aan.

Polat werd in eerste aanleg veroordeeld tot dertig jaar cel voor medeplichtigheid aan de terreurmisdrijven van de broers Saïd en Chérif Kouachi en Almédy Coulibaly. Ramdani kreeg op zijn beurt twintig jaar cel voor het leveren van de wapens en het financieren van de aanslagen.

De advocaten van Polat hopen dat het nieuwe proces “de rede” zal terugbrengen omtrent “de precieze rol” van Polat, “die ten onrechte een rol is toegedicht die hij nooit heeft vervuld”. De verdediging van Ramdani gaat opnieuw voor de vrijspraak.

Het proces in beroep zal naar verwachting zes weken in beslag nemen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten