Lotto Soudal aan het feest! Caleb Ewan klopt Dylan Groenewegen na geaccidenteerde sprint in GP Fourmies

 ©  RR

Caleb Ewan (Lotto Soudal) heeft de GP Fourmies op zijn naam geschreven. De Australiër leek op weg naar de tweede plek, maar remonteerde de Nederlander nog in de slotmeters. Amaury Capiot sprintte knap naar de derde plek. Yves Lampaert werd zesde. De aanloop naar de sprint werd opgeschrikt na een grote valpartij op enkele kilometers van de finish.

Jens Jacobs

Met de GP Fourmies kreeg het peloton een van de oudere koersen op het menu. De wedstrijd wordt al sinds 1928 gereden en werd naarmate de jaren steeds meer een klassieker onder de sprinters. Met Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen en Caleb Ewan stonden dan ook enkele absolute toppers aan de start in Noord-Frankrijk. Bij de Belgen was het vooral opletten wat Arnaud De Lie kon doen.

Vijf renners, waaronder landgenoten Louis Blauwe en Milan Fretin kleurden de vlucht. Ook Taco van der Hoorn schoof mee in de aanval. Een naam die ervoor zorgde dat de sprintersploegen toch niet op hun lauweren konden rusten. Toch zou een massasprint onvermijdelijk zijn. Quick Step-Alpha Vinyl en Lotto Soudal zetten zich op kop van het peloton,waardoor de voorsprong van het vijftal als sneeuw voor de zon verdween.

Nadat de vlucht gegrepen werd, werd het peloton op enkele kilometers van de finish opgeschrikt door een stevige valpartij. Quick Step-Alpha Vinyl werd het grootste slachtoffer van de valpartij. Speerpunt Fabio Jakobsen wist een valpartij te voorkomen, maar werd wel stevig opgehouden in de slotkilometers. Yves Lampaert nam dan maar de taak van sprinter op zich. Lampaert weerde zich kranig, maar een zesde plek was het hoogst haalbare.

De zege ging naar Caleb Ewan. De Australiër leek even verrast door het vroeg aanzetten van Dylan Groenewegen, maar sprintte in de slotmeters toch nog vlot voorbij de Nederlander. Amaury Capiot sprintte knap naar de derde plek.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Caleb Ewan: “Deze zege levert de ploeg heel belangrijke punten op”

“Mijn teamgenoten hebben de hele wedstrijd gedomineerd en daarna hebben ze ook de finale nog in handen genomen. Ik werd perfect afgezet en kon het afmaken”, vertelde winnaar Caleb Ewan. “Die zevende seizoenszege doet deugd en daarenboven pak ik voor de ploeg belangrijke punten die ons in de WorldTour kunnen houden”.

“Een overwinning in een eendagskoers zoals de GP Fourmies levert veel punten op en die kunnen we zeker gebruiken. Hopelijk kunnen we het behoud afdwingen als WorldTeam. Het was Jasper De Buyst die zich in de laatste kilometer op kop van het pak had gezet. Hij moest een heel eind voluit gaan, maar hij kan dat als geen ander. Toen Groenewegen ging, wist ik dat ik ook moest versnellen”.”

Er volgt geen wereldkampioenschap voor Caleb Ewan. Hij werd niet geselecteerd voor de titelstrijd in eigen land. “Jammer. Ik rijd vrijdag in Koolskamp het Kampioenschap van Vlaanderen. En er volgen nog wel enkele eendagskoersen in België voor mij. Misschien kan ik daarin opnieuw uitpakken en zo nog wat punten sprokkelen voor mijn ploeg.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten