Fraudeproces tegen Tsjechische oud-premier Babis van start

 ©  AFP

In Tsjechië is maandag het fraudeproces tegen de vroegere premier en mogelijke presidentskandidaat Andrej Babis van start gegaan. De 68-jarige miljardair en oprichter van de populistische partij ANO verscheen zelf in de rechtbank in Praag. De vervolging is “politiek gemotiveerd”, beet hij van zich af.

gjsBron: BELGA

Babis wordt beticht van medeplichtigheid aan fraude. Hij zou in 2008 hebben geholpen om zo’n twee miljoen euro aan Europese subsidies af te leiden naar de aanleg van het wellnessresort Ooievaarsnest. De middelen waren eigenlijk bedoeld voor kleine en middelgrote ondernemingen. Het geld is inmiddels terugbetaald. Het proces kan jaren duren.

Babis was premier van eind 2017 tot midden december 2021. Waarnemers gaan ervan uit dat hij zich kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen van januari, wanneer de Tsjechen een opvolger voor Milos Zeman kiezen. Volgens peilingen zou de stembusgang in zo’n geval kunnen uitdraaien op een duel tussen Babis en de conservatieve ex-generaal Petr Pavel.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten