PVDA hekelt “totaal ondemocratische inmenging” van Belfius in politiek

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De uiterst linkse oppositiepartij PVDA klaagt de “chantage” van staatsbank Belfius aan, die als huisbankier van het Waals Gewest strengere voorwaarden oplegt voor de vernieuwing van zijn ‘kassierscontract’. Ook wil de bank zijn contract met maximaal twee jaar vernieuwen, onder meer uit ongerustheid over een mogelijke machtsdeelname van de PVDA na de verkiezingen van 2024. Partijvoorzitter Raoul Hedebouw spreekt van een “totaal ondemocratische inmenging van de bankwereld in de politiek”.

jvhBron: BELGA

Tijdens de onderhandelingen met het Waals Gewest over een nieuw kassierscontract stelt Belfius zich strenger op dan voorheen en overweegt het om het volgende contract voor hooguit twee jaar te verlengen, schreven De Tijd en L’Echo dinsdag. De bank zou zich zorgen maken over de Waalse overheidsschuld en is naar verluidt ook beducht voor een machtsdeelname van de PVDA. “Volgens Belfius brengt de toenemende populariteit van de PVDA een financieel risico met zich mee en vreest het dat de Waalse schuld nog zal toenemen”, wordt een bron binnen de Waalse regering geciteerd.

PVDA-voorzitter Hedebouw maakt in een reactie gewag van politieke druk door Belfius. “Dit is pure chantage”, zegt hij. “Het is ongelooflijk dat de bank het zich permitteert om zich zo uit te spreken en zelfs financiële druk zet op de overheid om na de verkiezingen van 2024 de regering te krijgen die ze graag wil. De bank gaat zelfs zo ver dat ze ermee dreigt de Waalse regering haar leningen na 2024 niet langer te garanderen. Dat is vanuit democratisch oogpunt zeer ernstig.”

Volgens Hedebouw gedraagt Belfius zich zoals de banken en bedrijven zich tijdens de Europese schuldencrisis gedroegen tegenover Griekenland, “toen ze er alles aan deden om zelfs maar  een poging tot links beleid in de kiem te smoren”.

“Wie is trouwens die ‘regeringsbron’ die de analyse van Belfius naar buiten brengt en ze lijkt te onderschrijven?”, vraagt Hedebouw zich af. “En zullen de andere partijen deze totaal ondemocratische inmenging van de bankwereld in de politiek ook afkeuren?” De PVDA-voorzitter vraagt de bevoegde federale ministers van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) en van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) om de Belfius-directie op de vingers te tikken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten