Servië verbiedt EuroPride-parade

Servische betogers tegen de EuroPride ©  EPA-EFE

De Servische autoriteiten hebben dinsdag officieel de EuroPride verboden. Dat zeggen de organisatoren van het LGBTQIA+-evenement dat in de Servische hoofdstad Belgrado zou plaatsvinden.

jvhBron: BELGA

“De Servische politie heeft de EuroPride-mars van dit jaar verboden en een officiële kennisgeving overhandigd aan de organisatoren”, kondigde Belgrade Pride aan in een verklaring op sociale netwerken. “Belgrade Pride zal alle juridische middelen aanwenden om deze beslissing terug te draaien”, klinkt het.

Sinds de Servische president Aleksander Vucic eind augustus het evenement annuleerde, lopen de spanningen hoog op. Zo beloofde de organisatie om toch door te zetten met het evenement. Volgens Vucic is het gezien de nieuwe spanningen met Kosovo en de hoge inflatie niet het gepaste moment om het LGBTQIA+-evenement te organiseren.

Maar de organisatie van de EuroPride hekelde dat discours en zei dat de regering niet de autoriteit had om de mars te annuleren. De EuroPride wordt sinds 1992 jaarlijks in een andere Europese stad georganiseerd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten