Belgen krijgen pak slaag in Davis Cup: Zizou Bergs en David Goffin verliezen allebei hun duel, ook dubbelduo kan niet winnen

 ©  BELGA

België is met een droge 3-0-nederlaag aan de groepsfase van de Davis Cup begonnen. Zizou Bergs (ATP 134) moest nipt de duimen leggen tegen Jason Kubler (4-6, 6-1 en 3-6). David Goffin (ATP 62) ging dan weer kansloos onderuit. Goffin verloor tegen de Alex De Minaur in twee sets (2-6, 2-6). Later op de avond konden ook Sander GIllé en Joran Vliegen de eer niet redden in het dubbel.

Jens Jacobs

Na de kwalificatie begin maart tegen Finland lootte ons land met Duitsland, Frankrijk en Australië drie sterke landen in de groepsfase. Geen sinecure, maar toch lagen er op papier kansen voor onze landgenoten. Bij de Duitsers ontbrak nog steeds hun troefkaart Alexander Zverev, die blesseerde zich op Roland Garros tegen Rafael Nadal. Ook Australië en Frankrijk misten in deze poulefase Nick Kyrgios en Gael Monfils.

David Goffin wist na de nederlaag van Bergs meteen hoe laat het wist. Goffin (ATP 62) moest van Alex De Minaur (ATP 22) winnen om nog een derde duel uit de brand te slepen. Toch begon onze landgenoot aarzelend aan de eerste set tegen de 23-jarige Australiër.

Goffin moest meteen zijn meerdere erkennen in De Minaur. Onze landgenoot moest bijna meteen zijn opslag prijsgeven en ging liet zich daarna betrappen op heel wat fouten. De Minaur kende geen genaden en strafte deze telkens af. Goffin moest dan ook de eerste set prijsgeven: 2-6.

Ook in de tweede set was er weinig beterschap bij Goffin. De Minaur ging meteen door de opslag van onze landgenoot en verzilverde die break ook. Goffin weerde zich kranig, maar moest duidelijk zijn meerdere erkennen in zijn Australische opponent, die ook de tweede set makkelijk won: 2-6.

Ook Bergs gaat ten onder

Zizou Bergs (ATP 134) kreeg eerder op de dag van bondscoach Johan Van Herck de eer om als eerste te beginnen aan de clash met Australië. Bergs kreeg Jason Kubler (ATP 97) tegenover zich. Bergs en Kubler gaven mekaar geen duimbreed toe in de eerste set. Bij 4-4 ging de Australiër dan toch een keertje door de opslag van Bergs, die die scheve situatie niet meer rechtgetrokken kreeg: 4-6.

Hoe moeilijk het in de eerste set was om breakpunten te verzilveren, hoe makkelijk het ging in set twee. Bergs ging bij de eerste mogelijkheid meteen door de opslag van Kubler en liet daarna bij momenten vlagen van zijn beste tennis zien. Bergs won de tweede set makkelijk met 6-1.

Kubler herstelde het evenwicht in de derde set. De Australiër dwong Bergs in het defensief en rondde bijna elk foutje af. Bij 3-5 kreeg Kubler ook twee kansen om de wedstrijd te beslissen, twee keer bleef Bergs kalm en kon hij een nederlaag voorkomen. Een derde matchpunt werd er jammer genoeg teveel aan voor onze landgenoot.

 ©  BELGA

Sander Gillé en Joran Vliegen kunnen eer niet redden in het dubbel

Ook in het dubbel kreeg ons land geen voet aan de grond tegen de Australiërs. Ebden en Purcell speelde een niveautje hoger dan de Sander Gillé en Joran Vliegen en wonnen set één makkelijk met 6-1.

In de tweede set konden onze landgenoten wel even hun voet naast die van de Australiërs zetten. Gillé en Vliegen zagen af en konden niet voorkomen dat Ebden en Purcell twee keer door hun opslag gingen. Die breaks kregen ze niet meer weggewerkt. De Australiërs wonnen uiteindelijk ook makkelijk de tweede set met 6-2.

 ©  BELGA

België start zo meteen met een nederlaag aan zijn groepsfase. Ons land is, met nog komende wedstrijden tegen Frankrijk en Duitsland, wel nog niet uitgeschakeld in de Davis Cup. De top twee uit de groep stoot door naar de volgende ronde.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten