Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor over stappenplan ngo’s: “Ze stellen zaken voor die we al doen”

Nicole de Moor ©  BART DEWAELE

Onder de noemer ‘Ceci n’est pas une crise’ hebben ngo’s en hulporganisaties dinsdag een stappenplan voorgesteld om uit de opvang- en asielcrisis te raken. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) zegt in een reactie dat verschillende voorstellen die ze op tafel leggen al in werking zijn gesteld door de regering.

jvhBron: BELGA

“Ik stel vast dat de ngo’s enkele zaken voorstellen die wij vandaag al doen. Wij werken voor het creëren van nieuwe opvangplaatsen nu al nauw samen binnen de federale regering. Ook met de gewesten en gemeentes zitten wij rond de tafel. Ik heb daarvoor helemaal geen federaal rampenplan nodig”, verklaart de Moor.

Onder meer Vluchtelingwerk Vlaanderen, Samusocial, CIRÉ en Artsen Zonder Grenzen vragen in hun stappenplan dat er hotels worden opgevorderd, de opvang voor Oekraïense vluchtelingen beter verdeeld wordt en dat terugkeerwoningen die leegstaan worden opgevuld.

“Met bepaalde voorstellen ben ik het absoluut niet eens. Het inzetten van de terugkeercapaciteit voor het opvangen van asielzoekers is een slecht idee. Wanneer een asielprocedure eindigt met een negatieve beslissing, moet je aan terugkeer kunnen werken. De terugkeercapaciteit afbouwen zou een fout signaal zijn. Zeker op een moment waarbij de asielinstroom en dus de asieldruk hoger is bij ons dan in andere Europese landen”, mert de staatssecretaris op.

In de voorbije maanden werden er al 4.000 nieuwe opvangplaatsen gecreëerd en de Moor verzekert dat er plaatsen zullen blijven bijkomen. “Aan politieke wil ontbreekt het dus zeker niet”, benadrukt ze. Al beseft de staatssecretaris ook dat er meer nodig is dan opvang, want de uitstroom gaat te traag.

“We moeten de instroom van asielzoekers beperken en de uitstroom versnellen. Daarom zijn preventiemissies zoals in Georgië absoluut noodzakelijk om mensen er op te wijzen dat de asielprocedure niet dient voor economische migratie”, vertelt de Moor.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten