CO2-uitstoot overstijgt niveau van voor coronapandemie

Themabeeld ©  Belga

De CO2-uitstoot overstijgt sinds begin dit jaar de niveaus van voor de coronapandemie. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties waarin verscheidene klimaatgegevens worden verzameld. Volgens voorlopige gegevens ligt de uitstoot afkomstig van niet-hernieuwbare brandstoffen 1,2 procent hoger.

jvhBron: BELGA

In mei meldde de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) al dat niet minder dan vier indicatoren van klimaatverandering records bereikten in 2021. Behalve de concentraties broeikasgassen gaat het om het zeeniveau, de temperatuur van de oceanen en hun verzuring.

Dat de gemiddelde temperatuur tijdens een van de vijf komende jaren 1,5 graden uitkomt boven die van de pre-industriële periode, is voor 48 procent waarschijnlijk, aldus de WMO. De steden met hun miljarden inwoners die verantwoordelijk zijn voor meer dan 70 procent van de CO2-uitstoot, zullen daardoor geconfronteerd worden met steeds aanzienlijkere economische gevolgen.

Petteri Taalas, secretaris-generaal van de WMO, meent dat de impact van de klimaatverandering ernstiger zal zijn dan die van de coronapandemie en van de oorlog in Oekraïne.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten