Hongarije verstrengt abortusregels

Themabeeld ©  Shutterstock

Hongarije heeft de abortusregels aangescherpt. Zwangere vrouwen die in Hongarije een abortus willen, zullen vooraf door hun arts eerst geconfronteerd moeten worden met de “vitale functies” (bijvoorbeeld hartslag) van de foetus. Dat staat in een decreet dat maandagavond is gepubliceerd.

jvhBron: BELGA

In Hongarije is abortus sinds 1953 wettelijk toegestaan. Volgens de huidige wetgeving zijn abortussen toegestaan tot 12 weken met een verlenging tot 24 weken in bepaalde omstandigheden. 

Onder de regering van de rechtsconservatieve premier Viktor Orban is de anti-abortusretoriek de voorbije jaren toegenomen. Het nieuwe decreet, dat op donderdag 15 september al van kracht gaat, bepaalt dat de vrouwen die een abortus wensen door hun arts geconfronteerd moeten worden met de “vitale functies” van hun foetus. 

De extreemrechtse partij Mi Hazank juicht de nieuwe maatregel toe. “Minstens gedurende enkele seconden zal de foetus te horen zijn voor de moeder voordat de abortus wordt uitgevoerd”, zo zegt parlementslid Dora Duro op Facebook.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International spreekt dan weer van een “zorgwekkende stap achteruit”. De organisatie vreest dat de maatregel “een wettelijke en veilige abortus moeilijker toegankelijk zal maken”. “Het zal vrouwen die zich al in een moeilijke situatie bevinden nog verder traumatiseren”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten