Aanklagers Kosovo-tribunaal eisen 35 jaar cel voor rebellenleider

Salih Mustafa ©  REUTERS

De aanklagers van het Kosovo-tribunaal eisen 35 jaar gevangenisstraf tegen Salih Mustafa. De voormalige rebellenleider van het Kosovo Bevrijdingsleger UCK zou tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in 1998-1999 aan het hoofd hebben gestaan van een “martelkamer”, zo bericht het Nederlandse persagentschap ANP.

jvhBron: BELGA

De 50-jarige Mustafa staat terecht voor oorlogsmisdaden, zoals moord en marteling. Het zou gaan om zeker zes mensen in een kamp voor politieke tegenstanders die, net als Mustafa, Albanese Kosovaren waren. De rebellenleider zou ook persoonlijk betrokken zijn geweest bij de martelingen en was aanwezig toen iemand zo erg geslagen werd dat hij kwam te overlijden.

Mustafa was de eerste verdachte die verscheen voor het Kosovo-tribunaal. Ook de Kosovaarse oud-president Hashim Thaçi wordt daar berecht wegens oorlogsmisdaden. 

Het tijdelijke tribunaal in Den Haag is opgericht om oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en andere misdrijven te berechten die zijn gepleegd tijdens de opstand van Kosovo tegen de Servische machthebbers. De rechtbank richt zich zowel op verdachten uit Kosovo als uit Servië. Het Kosovo-conflict eiste destijds 13.000 levens.

Mustafa ontkent alle beschuldigingen. Een uitspraak wordt begin volgend jaar verwacht.

Aangeboden door onze partners