Chili verlengt noodtoestand na golf van geweld in het zuiden van het land

 ©  AFP

De Senaat van Chili heeft dinsdag besloten om de noodtoestand in het zuiden van het land te verlengen. Die werd eerder afgekondigd na een aanhoudende golf van geweld die de regio teisterde. Het gaat om de zevende verlenging. Hierdoor kunnen de strijdkrachten de politie in de provincies Biobío, Arauco, Malleco en Cautín blijven ondersteunen.

jvhBron: BELGA

In het zuiden van Chili worden regelmatig huizen en voertuigen in brand gestoken. Achter de aanvallen zouden radicale groeperingen zitten die behoren tot de inheemse Mapuchebevolking, die al tientallen jaren vechten om hun land terug te krijgen. In de afgelegen regio vinden ook regelmatig roofovervallen op vrachtwagens en schietpartijen plaats. 

Tijdens de ambtstermijn van de conservatieve president Sebastián Piñera klonk er vanuit linkse hoek steeds kritiek op de noodtoestand, maar na de regeringswisseling vond de linkse regering van president Gabriel Boric echter ook geen oplossing voor het conflict en verlengde zij de noodtoestand steeds verder.

“We zijn ons er volledig van bewust dat de noodtoestand niet de oplossing kan zijn”, zei minister van Binnenlandse Zaken Carolina Tohá. “Maar als Chilenen in angst leven, hun huizen niet in kunnen, geweerschoten horen en de politie niet komt, moeten we onze toevlucht nemen tot dit instrument.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten