Al bijna 37.500 hectare verwoest: enorme bosbrand in Amerikaanse staat Oregon raakt maar niet onder controle

 ©  AFP

Een enorme bosbrand in de Amerikaanse staat Oregon blijft bomen vernielen en de regio in dikke rook hullen, die de luchtkwaliteit aantast. Dat melden de lokale autoriteiten dinsdag. De brand is slechts een van de vele die delen van het Amerikaanse westen teisteren, dat lijdt onder de gevolgen van een lange droogte.

jvhBron: BELGA

De ‘Cedar Creek Fire’, die op 1 augustus in een moeilijk bereikbaar gebied door de bliksem werd veroorzaakt, heeft bijna 37.500 hectare verwoest in Oregon en is nog steeds niet onder controle. Dat blijkt uit de laatste update van de autoriteiten.

De rook blijft zorgen voor een slechte luchtkwaliteit, die waarschijnlijk meerdere dagen zal aanhouden. Meer dan 2.000 woningen en 400 commerciële gebouwen lopen gevaar door de brand, maar de autoriteiten hebben hun evacuatieplan in sommige gebieden verlaagd van niveau 3 naar 2. Honderden inwoners hadden al het bevel gekregen om te evacueren en de autoriteiten hebben duizenden anderen gewaarschuwd om hen zo nodig te volgen.

Een andere brand, de ‘Double Creek Fire’, teistert het noordwesten van Oregon sinds 30 augustus en heeft meer dan 62.000 hectare bos verwoest.

Het Amerikaanse westen lijdt onder de gevolgen van meer dan twee decennia van verwoestende droogte, nog versterkt door de klimaatverandering. Meer dan 90 branden zijn actief in verschillende westelijke staten van de VS.

Brandweerlieden bestrijden intussen ook de ‘Fairview Fire’ aan de rand van Los Angeles, en de ‘Mosquito Fire’ rond Sacramento.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten