Open VLD en N-VA bikkelen over Vlaamse steunmaatregelen

 ©  Guy Puttemans

De ministers van de Vlaamse regering steken vandaag de koppen bijeen over de energiefactuur. Maar de sfeer tussen coalitiepartners N-VA en Open VLD zit helemaal onder het vriespunt. Open VLD vindt dat de N-VA teveel op de rem staat. “Op een moment dat bakkers en slagers zo veel verlies maken dat ze ermee dreigen om te stoppen, vind ik het vreemd dat N-VA zegt dat de zakken dichtgenaaid zijn”, zei Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert maandagavond bij Terzake. “We moeten al die bedrijven en zelfstandigen helpen met overbruggingssteun zodat ze deze winter kunnen doorkomen. Wij gaan dit op tafel leggen. De Vlaamse regering heeft voldoende financiële middelen om bedrijven te ondersteunen.”

LEES OOK. Energieregulator CREG: “Energiefactuur gemiddeld gezin kan oplopen tot 6.200 euro” (+)

Maar minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) tempert die hoge verwachtingen voor het energiepakket. “We kunnen het geld niet langs ramen en deuren naar buiten gooien”, zegt hij. “Dit is het geld van de werkende, sparende en ondernemende Vlaming. We moeten elke euro drie keer omdraaien. Voor mij is het duidelijk: gerichte maatregelen en zinvolle maatregelen kunnen. Maar we kunnen ons niet permitteren om zomaar met geld te strooien voor iedereen.”

Op tafel ligt er voorlopig dan ook geen gigantisch pakket maatregelen. Bedrijven zullen sowieso ondersteund worden. Voor de consument is de hoop gevestigd op de niet-indexering van de huurprijzen voor sommige woningen. Daarnaast zou de regering de jobbonus en de bestaande renovatiepremies extra willen aandikken. Over het schrappen van heffingen uit de energiefactuur is er nog veel onenigheid: N-VA wil er voorlopig niet van weten.(hh)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten