Invloedrijke Amerikaanse senator stelt abortusverbod na vijftien weken zwangerschap voor

Lindsey Graham ©  AP

De invloedrijke Republikeinse senator Lindsey Graham heeft dinsdag een wetsvoorstel ingediend dat abortus na vijftien weken zwangerschap in de hele Verenigde Staten zou verbieden. Het voorstel leidde onmiddellijk tot verontwaardiging binnen het kamp van president Joe Biden.

jvhBron: BELGA

Graham, een naaste van Donald Trump, zei dat het wetsvoorstel een “consensusoplossing” bood voor de kwestie. Door abortus na vijftien weken te verbieden, zou Amerika “federaal in overeenstemming zijn met de rest van de wereld”, zei de senator van de staat South Carolina op een persconferentie. Hij verwees herhaaldelijk naar Frankrijk, waar de termijn voor vrijwillige zwangerschapsonderbreking veertien weken bedraagt.

Het wetsvoorstel zou echter alle abortusverboden handhaven die sinds de uitspraak van het Hooggerechtshof door een dozijn conservatieve staten zijn aangenomen.

Het veroorzaakte onmiddellijk opschudding in het Democratische kamp. De tekst “zou vrouwen hun rechten ontnemen in alle vijftig staten”, zei Witte Huis-woordvoerster Karine Jean-Pierre. “Vergis je niet: als de Republikeinen de kans krijgen, zullen ze nog draconischere wetten aannemen dan deze”, voegde de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, eraan toe.

 ©  AFP

West Virginia verbiedt abortus in bijna alle gevallen

Wetgevers in de Amerikaanse staat West Virginia hebben uitgerekend dinsdag een strenge wet aangenomen die abortus in bijna alle gevallen verbiedt. Wel gelden er beperkte uitzonderingen voor slachtoffers van verkrachting of incest of gevallen waarbij de gezondheid van de moeder risico loopt. West Virginia is na Indiana de tweede staat die een strenge antiabortuswet aanneemt sinds het Hooggerechtshof in juni het grondwettelijke recht op abortus liet vervallen. In beide staten hebben Republikeinen de macht.

De strenge wetgeving verbiedt abortus al vanaf een paar dagen na conceptie. Minderjarigen die het slachtoffer zijn van verkrachting of incest mogen tot veertien weken zwangerschap tot een abortus overgaan. Voor volwassenen in dezelfde situatie geldt een grens van acht weken.

Daarnaast moet de abortus verplicht worden uitgevoerd door een arts of osteopaat die daartoe bevoegd is. Andere aanbieders van abortus kunnen hun werkvergunning kwijtraken. Ook lopen zij het risico op een gevangenisstraf. Artsen die wel bevoegd zijn kunnen niet strafrechtelijk vervolgd worden. De wet gaat nu naar de gouverneur van West Virginia, Jim Justice. Hij zal de wet naar verwachting ondertekenen, waarna deze van kracht wordt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten