Zeven doden bij eerste grote cholera-epidemie in Syrië in jaren

 ©  AFP

In Syrië woedt een grote cholera-epidemie, de eerste in ruim tien jaar. Die kostte al aan tien mensen het leven, meer dan vijftig mensen raakten besmet. Zo maakte het Syrische ministerie van Volksgezondheid bekend. Het door oorlog geteisterde land kampt met schade aan zijn waterinfrastructuur.

jvhBron: BELGA

Cholera wordt veroorzaakt door de bacterie vibrio cholerae die overgebracht wordt via vervuild water of voedsel. De belangrijkste symptomen zijn hevige diarree en uitdroging. Dit kan leiden tot de dood. Gevallen van cholera zijn vastgesteld in vijf van de veertien Syrische provincies, aldus het ministerie. Vooral de noordelijke provincie Aleppo is zwaar getroffen: daar stierven al zeven mensen.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een “zeer hoog risico” op cholera in Syrië. 

Het land heeft na jaren van burgeroorlog veel schade aan zijn infrastructuur. Volgens Unicef zijn twee derde van de waterzuiveringsstations beschadigd, net als de helft van de pompstations en een derde van de watertorens. Hierdoor hangt zowat de helft van de bevolking af van alternatieve drinkwaterbronnen. Maar die zijn vaak gevaarlijk omdat het water niet behandeld werd.

In buurland Irak woedde afgelopen zomer ook al een cholera-epidemie. Wereldwijd worden jaarlijks zo’n 1,3 tot 4 miljoen mensen getroffen, waarbij 21.000 tot 143.000 mensen overlijden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten