Ouders zonder kinderopvang organiseren noodcrèche op het kabinet van minister Crevits: “Dit kan zo niet verder”

 ©  cka

Tientallen ouders zijn woensdagvoormiddag met hun baby’s en peuters naar het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits getrokken. Dat deden ze om het personeelstekort in de kinderopvang aan te klagen. De linkse oppositie van het Vlaams Parlement ondersteunde de actie. Minister Crevits ontsnapte even uit de Vlaamse ministerraad om naar de grieven van de ouders te luisteren.

jvhBron: BELGA

Geen alledaagse taferelen in het Hendrik Consciencegebouw in Brussel: peuters spelen er op een glijbaantje, de soms krijsende baby’s worden er ververst, krijgen papjes, worden te slapen gelegd, ... Van 9 tot 11.30 uur hebben ouders in het kabinet van minister Crevits zelf hun crèche op poten gezet, een symbolische actie, omdat ze met hun kinderen niet meer naar de crèche kunnen in het Brusselse en elders.

“Wij kunnen niet meer terecht in onze crèche omdat die deels gesloten is”, legt Sander Van Duppen zijn persoonlijke situatie uit. “Dat komt omdat verzorgsters uitvallen doordat de werkdruk te hoog is. Ze moeten voor te veel kinderen zorgen. Kinderen die het moeilijk hebben, eventjes opvangen gaat niet, want ze zijn bezig met acht andere kinderen. Het is waanzinnig.”

Het zijn overigens niet alleen Brusselse ouders die meededen aan de guerilla-actie op het kabinet. Ook ouders uit Gent en Leuven waren aanwezig: “Onze crèche in Heverlee werd vorige week gesloten”, vertelt Joris Timmermans met zijn zoontje van zeven maanden oud op zijn arm. “In Leuven is het heel moeilijk om opvang te vinden nu. Wij hebben een oplossing gevonden voor twee dagen, maar veel ouders hebben helemaal niks. Dit kan zo niet verder. Thuis zitten met onze kindjes is leuk, maar daarmee komt geen brood op de plank. Wij zouden graag een job kunnen uitvoeren en carrière maken.”

Celia Groothedde, Vlaams Parlementslid voor Groen, betreurt dat ouders soms niet kunnen gaan werken: “We worden teruggekatapulteerd naar de jaren 50: ouders, heel vaak de vrouwen, moeten zelf thuisblijven. Wij vragen een structureel plan en met de Septemberverklaring willen we eindelijk investeringen zien. Het is gewoon nodig.” De actie werd niet alleen ondersteund door Groen - voorzitter Jeremie Vaneeckhout kwam langs - ook Vooruit met Hannelore Goeman en PVDA waren vertegenwoordigd.

Crevits belooft beterschap

Iets over 11 uur kwam minister Crevits even uit de Vlaamse ministerraad waar de regering mogelijke energiemaatregelen besprak. Ze ging het gesprek aan met de ouders en toonde begrip. De minister beloofde beterschap: “850 mensen zijn momenteel in opleiding. Die zullen heel binnenkort ingezet kunnen worden. Daarnaast kunnen mensen ook onmiddellijk als kinderbegeleider beginnen en de job leren op de werkvloer.”

De actievoerders stellen ook dat veel kinderverzorgers afhaken, omdat de werkdruk te hoog is. Ook dat erkent de minister van Welzijn: “Dat is een heel terecht punt dat aangehaald wordt. Het grootste probleem zit bij de allerjongste kinderen. Daar is het echt van belang dat er voldoende begeleiders zijn. Als we daar zouden kunnen ingrijpen, zou dat soelaas kunnen bieden.” Of de ratio van acht à negen kinderen per begeleider dan naar beneden kan gaan zoals in de Franse Gemeenschap “wordt een beslissing van de regering”, aldus Crevits.

De ouders vragen snel oplossingen. “Ik heb een plan klaargemaakt”, antwoordt Hilde Crevits. “Ik hoop echt dat we bij de Septemberverklaring al aanzetten kunnen geven tot oplossingen die een toekomstperspectief kunnen geven aan de sector.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten