Boekhouders vragen om deadline voor belastingaangifte weer uit te stellen

 ©  BELGA

Eind september moeten ook de belastingaangiftes die accountants en belastingadviseurs voor hun klanten indienen, binnen zijn bij de fiscus. De voorbije jaren kregen ze daarvoor uitstel en ook dit jaar willen de boekhouders graag uitstel verkrijgen van bevoegd minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Hij weigert uitstel te verlenen zolang ITAA, de betrokken beroepsorganisatie, geen akkoord sluit voor toekomstige aangiftes, klinkt het bij ITAA. Van Peteghems woordvoerder laat weten dat de gesprekken nog lopen.

mtmBron: BELGA

Het standpunt van ITAA is dat er vaste data moeten komen voor de aangiftes, “rekening houdend met alle relevante factoren en met als ultieme doel cliënten op een kwaliteitsvolle manier te kunnen bijstaan”. Volgens ITAA wil Van Peteghem daar niet in meegaan en stelt hij een uitstel voor op basis van de complexiteit van de aangifte. Maar, zeggen de boekhouders dan, de definitie van welke aangiften complex zijn, heeft vanzelfsprekend een enorme impact op de toekomstige werklast voor de kantoren. 

De beroepsfederatie wijst Van Petgehem ook met de vinger omdat hij pas eind april aankondigde dat de deadline voor de personenbelasting op eind september wordt gelegd. “Deze late aankondiging, in combinatie met de té korte deadline, stelt de ITAA-leden voor een torenhoog probleem”, klinkt het woensdag in een persbericht. “De sector moet meer dan één miljoen complexe aangiften indienen. Met een gemiddelde verwerkingstijd van 15 uur per aangifte betekent dit een enorme hoeveelheid aan arbeidsuren die een maand sneller moeten gepresteerd worden.”

ITAA organiseerde daarom een bevraging onder zijn leden. Meer dan 9 op de 10 van hen kunnen zich niet vinden in een deadline aan het einde van deze maand. 

“Van Peteghem maakt terecht een prioriteit van de strijd tegen fraude”, zegt ITAA-voorzitter Bart Van Coile. “Het is dan ook jammer vast te stellen dat de minister zo weinig voeling heeft met dé beroepsgroep die essentieel is voor deze strijd. Het ITAA is bereid om constructief tot een akkoord te komen voor de toekomst, maar dit akkoord moet niet alleen werkbaar zijn voor de fiscale administratie, maar ook voor de sector.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten