Met deze tips van onze huishoudexperte krijg je een glazen vaas stralend schoon

 ©  Shutterstock

Een vers boeketje hoort in een schone vaas, bovendien blijven de bloemen dan langer vers. Maar hoe haal je die grijze aanslag weg?

Zamarra Kok

Bloemen blijven aanzienlijk langer staan als u ze in een schone vaas zet. Vuil in de vorm van bacteriën, schimmels maar ook zeepresten kunnen de bloemen bederven.

Maak de vaas goed schoon met water en een schepje Zilversoda. Dit reinigt en desinfecteert de vaas.

Vazen met zeer smalle halzen of lastige hoekjes kunt u schoonmaken door ze te vullen met heet water en er een reinigingstablet voor kunstgebitten aan toe te voegen. De actieve zuurstof bruist het vuil los. Hebt u zo’n tablet niet in huis, gebruik dan een theelepel oxipoeder voor de was (zuurstofbleekmiddel).

Kalkranden kunt u wegpoetsen met wat vloeibaar schuurmiddel op een sponsje. Moeilijk bereikbare kalkranden verwijdert u met warme schoonmaakazijn. Laat dit een nacht lang inwerken en giet het weer uit de vaas. U kunt de azijn gerust hergebruiken.

Vul de vaas met een bodempje water en voeg een handje ongekookte rijst toe. Draai nu rond; de rijst schuurt de losgeweekte kalkresten weg.

 

Getest

The Pink Stuff vlekkenpoeder

Ik kocht bij Wibra voor 4,99 euro een kiloverpakking The pink stuff miracle oxi powder stain remover voor witte was. Het is maar goed dat ik weet hoe ik dit vlekkenpoeder moet gebruiken, want de gebruiksaanwijzing is onleesbaar klein. Naast zuurstofbleekmiddel bevat dit vlekkenmiddel ook optische witmakers en dat is te zien: de zwart gelopen witte sportsokken van mijn kinderen komen ook als ze op 40 graden worden gewassen stralend wit en vlekvrij uit de machine. Ik vind 4,99 euro wel duur, voor oxipoeder van een huismerk betaal ik hooguit 3,70 euro per kilo.

 

Gespot

Beter slapen

Wist u dat de productie van een nieuw tweepersoonsdekbed maar liefst 30.000 liter water kost? Circulair Dreams biedt tweedehands beddengoed van hoge kwaliteit. Het betreft bijvoorbeeld dekbedhoezen uit showrooms of exemplaren die na kort gebruik zijn geretourneerd. Ze worden nagekeken, gewassen en gestreken aangeboden voor minder dan de helft van de nieuwprijs.

www.circulardreams.nl

Aangeboden door onze partners