Vlamingen dreigen door langere levertermijnen helft premie zonnepanelen te verliezen

De helft van de installateurs van zonnepanelen vreest dat er klanten zijn die al lang een bestelling geplaatst hebben maar het hogere premiebedrag waarop ze rekenen dreigen te verliezen ten gevolge van langere levertermijnen. Dat blijkt donderdag uit een bevraging van Nelectra, de federatie voor de elektrosector. Nelectra vraagt de overheid om met een oplossing te komen voor het probleem. “We willen dit oplossen”, reageert Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne.

Wim Verhaert Bron: BELGA

In 2023 daalt de premie voor de plaatsing van zonnepanelen van maximaal 1.500 euro naar maximaal 750 euro. Voorwaarde voor die premie is dat de volledige installatie werkt én gekeurd is. In de enquête die afgenomen werd bij kleine en middelgrote bedrijven in de elektrotechnische sector vreest ook ruim 63 procent dat de voorziene uitvoeringstermijn van installaties door leveringsproblemen in het gedrang komt, ook al zijn alle onderdelen tijdig besteld.

“Overmacht”

“Dit is een geval van overmacht”, zegt Viviane Camphyn, gedelegeerd bestuurder van Nelectra. De federatie vraagt daarom aan Vlaams minister van Energie Zuhal Demir een oplossing voor de klanten die tijdig bestelden. “Wie in tijden van energiecrisis investeert in duurzame energie en dus de energietransitie mee mogelijk maakt, mag niet de dupe worden van een tekort op de markt. En dat tekort is momenteel bijzonder groot”, aldus Nelectra.

LEES OOK. “Leg nu zonnepanelen en je verdient ze binnen 1,5 jaar terug.” Klopt die opvallende uitspraak? (+)

De federatie zegt ook op haar hoede te zijn voor oneerlijke concurrentie, “vooral voor kleinere lokale kmo’s die worden benadeeld ten opzichte van grote (internationale) spelers, aangezien zij doorgaans minder ruimte ter beschikking hebben om zeer grote voorraden en stock aan te leggen en/of niet dezelfde prefinancieringsmiddelen hebben”.

 ©  Shutterstock

Getekende bestelbon

Volgens Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne moet chaos vermeden worden. “Veel gezinnen bestellen zonnepanelen, rekenen op de premie tot 1.500 euro, maar zullen door de leveringsproblemen achter het net vissen”, zegt de CD&V’er. “We willen dit oplossen. Enerzijds door een stabiel kader ronds premies via de MijnVerbouwPremie en anderzijds door de huidige premie te geven aan iedereen die voor 31 december een gekeurde installatie heeft of voor 1 november een getekende bestelbon”, klinkt het.

LEES OOK. CD&V wil premie voor zonnepanelen afhankelijk maken van inkomen: “Rechtvaardiger”

Die ingreep zou voor meer rust en zekerheid kunnen zorgen. “Zekerheid over investeringssteun biedt naast een extra steun in de rug voor veel mensen ook een stabiel kader voor de installateurs en Fluvius, die zich op die manier makkelijker kunnen organiseren”, aldus Bothuyne.

Als het van Bothuyne afhangt, moet Vlaanderen ook de doelstellingen voor zonnepanelen opkrikken. “De huidige boom van het aantal geïnstalleerde zonnepanelen moet aangegrepen worden om de doelstelling naar boven bij te stellen,” stelt hij voor. “Dat is zeker mogelijk, gelet op het feit dat meer dan 90 procent van de geschikte Vlaamse dakoppervlakte is momenteel nog onbenut is.”

LEES OOK. Wat je moet weten voor je zonnepanelen installeert: hoe zit het met de terugverdientijd? En is de ligging belangrijk?

Aangeboden door onze partners