Proefproject in Antwerpen met preventieve vaccinatie tegen apenpokken

 ©  MediaNews Group via Getty Images

Volgende week donderdag 22 september start in Antwerpen een proefproject waarbij 1.120 mensen zich preventief kunnen laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dat meldt Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits. Het gaat om mannen die seks hebben met mannen en het voorbije jaar minstens 1 soa hebben gehad. Daarmee zullen in Vlaanderen ook mensen die niet besmet zijn met het virus gevaccineerd worden.

Wim Verhaert Bron: BELGA

Hoewel het aantal besmettingen met apenpokken de voorbije weken lijkt te stagneren, komen er wekelijks toch nog nieuwe besmettingen bij. In Vlaanderen zijn er sinds de start van de uitbraak 392 mensen besmet het virus, voornamelijk mannen in de leeftijdsgroep van 20 tot 59 jaar, die seks hebben met mannen. In Antwerpen start daarom een proefproject waarbij in eerste instantie 1.120 personen zich preventief kunnen laten vaccineren tegen apenpokken. De vooraf afgebakende doelgroep zijn mannen die seks hebben met mannen en het voorbije jaar minstens 1 soa hebben gehad. Zij kunnen zich op donderdag 22 september vrijwillig laten vaccineren in het Antwerps vaccinatiecentrum.

Volgens minister Crevits is het de bedoeling om met het proefproject de doelgroep te bereiken die niet gekend is bij de HIV-referentiecentra. “We willen ons voorbereiden op het najaar wanneer we een nieuwe levering van apenpokkenvaccins verwachten”, zegt de CD&V-minister nog. Aangezien het aantal vaccins beperkt is, kan het zijn dat nog niet iedereen die tot de afgebakende doelgroep behoort zich zal kunnen inschrijven voor het proefproject. “We hopen snel over meer apenpokkenvaccins te beschikken zodat deze personen wanneer er terug meer vaccins beschikbaar zijn zich alsnog preventief kunnen laten vaccineren”, klinkt het.

Om een vaccin te krijgen, moet er vooraf ingeschreven worden via de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Inschrijven is mogelijk vanaf 15 september 2022.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten