Directeur Charlie Hebdo verdedigt publiceren karikaturen van Mohammed: “Klimaat van ongeremde vijandigheid houdt aan”

 ©  AFP

Op het proces in beroep over de aanslagen van januari 2015 in Parijs heeft Laurent Sourisseau als directeur van het satirisch weekblad Charlie Hebdo donderdag de publicatie van karikaturen van de profeet Mohammed verdedigd.

wverBron: BELGA

Op 7 januari 2015 was het ongeveer 11.35 uur toen de gebroeders Chérif en Saïd Kouachi het gebouw uitkwamen waar ze de redactie hadden gedecimeerd en schreeuwden: “We hebben de profeet Mohammed gewroken! We hebben Charlie Hebdo vermoord!”

Laurent Sourisseau is een van de zeldzame overlevenden van het bloedbad. Met dezelfde kalme stem als tijdens het eerste proces twee jaar geleden, vertelt hij hoe hij de schoten “één voor één” hoorde. De man kreeg een kogel in de schouder en leeft sindsdien onder politiebescherming.

“Het is dat waar wij voor vechten, waar we in geloven, de identiteit van de krant”, zei de journalist, erkennend dat de tekeningen van het blad “steeds” een doelwit zullen maken. “Charlie Hebdo zal altijd een doelwit zijn zolang we bestaan.” Op de zitting vertelde hij verder dat “de beledigingen en bedreigingen” aan het adres van het blad niet zijn verdwenen, en dat “een klimaat van ongeremde vijandigheid” aanhoudt.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt