Federale regering verhoogt dotatie voor bpost fors

Themabeeld ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Onder het nieuwe beheerscontract betaalt de federale regering bpost elk jaar ruim 125 miljoen euro voor de uitbating van het grote postkantorennetwerk. Daarmee ontvangt het beursgenoteerde postbedrijf 40 procent meer geld dan voorheen. Dat schrijven De Tijd en L’Echo vrijdag.

jvhBron: BELGA

De federale overheid betaalt bpost dit jaar maximaal 126,4 miljoen euro voor het uitoefenen van de “diensten van algemeen economisch belang”. Dat blijkt uit het zevende beheerscontract dat het postbedrijf met de federale regering afsloot. Tot 2024 stijgt dat (jaarlijks geïndexeerde) bedrag verder tot 129,5 miljoen euro, waarna het licht afneemt. Samengeteld krijgt Bpost de komende vijf jaar 634 miljoen euro van de staat. Het gaat om maximumtarieven: de staat kan geld terugvorderen om overcompensatie te vermijden.

In het kader van de “diensten van algemeen economisch belang” moet bpost een dicht netwerk van postkantoren, postpunten en bankautomaten uitbaten. Het postbedrijf moet bepaalde financiële basisdiensten aanbieden en de pensioenen uitreiken.

De vergoeding voor het post­bedrijf ligt 40 procent hoger dan onder het vorige beheerscontract. Tussen 2016 en 2020 schommelde de dotatie voor het postbedrijf rond 90 miljoen euro per jaar. Het kabinet van de bevoegde minister Petra De Sutter (Groen) zegt aan De Tijd dat de stijging voornamelijk voortvloeit uit de dalende inkomsten (door een lagere postzegelverkoop) en stijgende kosten in het postkantorennetwerk.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten