Tiener die verkrachter doodstak krijgt celstraf en boete van 150.000 dollar

Themabeeld ©  Shutterstock

Een Amerikaanse tiener die haar verkrachter doodstak moet zijn familie 150.000 dollar schadevergoeding betalen. De 17-jarige Pieper Lewis werd door de rechter van Iowa schuldig bevonden aan doodslag en opzettelijk verwonden van de 37-jarige Zachary Brooks. Ze heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen van twintig jaar.

De Telegraaf

Lewis werd op 15-jarige leeftijd verkracht door Brooks. De tiener was van huis weggelopen om te ontsnappen aan een gewelddadige thuissituatie en sliep in een gang van een flatgebouw. Naar eigen zeggen werd ze door een andere man, die niet is veroordeeld, verhandeld als seksslaaf. Door Brooks werd ze meerdere keren verkracht.

Hij zou haar onder bedreiging van een mes hebben meegenomen naar zijn appartement. Hier kwam een einde aan toen ze in een vlaag van woede naar een mes greep en hem ruim dertig keer stak.

De lokale autoriteiten en aanklagers twijfelen niet aan het feit dat Lewis seksueel werd misbruikt en verhandeld. Maar ze zijn er wel ervan overtuigd dat Brooks sliep op het moment dat hij werd neergestoken en geen direct gevaar vormde voor de 15-jarige.

Inzamelingsactie

Naast de voorwaardelijke celstraf is Lewis volgens de staatswet verplicht om de familie van Brooks een schadevergoeding te betalen, zegt rechter David Porter tegen persbureau AP.

Een grote schande, vindt Leland Schipper, een voormalig docent van Lewis, die aanwezig was bij alle zittingen en een inzamelingsactie startte. “Een kind dat is verkracht, mag onder geen enkele omstandigheid een vergoeding aan de familie van een verkrachter verschuldigd zijn”, schrijft hij op de GoFundMe-pagina.

Inmiddels is er dubbel zo veel geld opgehaald als aanvankelijk gevraagd werd. Die extra som zal gebruikt worden om de studie van Lewis te betalen en haar eigen bedrijf te financieren waarmee ze volgens Schipper andere slachtoffers kan helpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten